Последни иновации при лавинните раници

Сподели

Shares
Integrated Avalanche System
снимка: ispo.com/ Integrated Avalanche System

През 70-те години германецът Йозеф Хоенестер патентова лавинната раница: тя се състои от обикновена чанта, надуваем балон, една стоманена бутилка със сгъстен газ и въженце за задействане на системата. Около четиридесет години по-късно, лавинната раница е част от задължителната животоспасяваща екипировка за повечето хора, които карат фрийрайд. По какво се различават чантите, налични на пазара в момента, от първия модел на компания ABS, представен на международното изложение ISPO през 1985 г., разказваме в следващите редове.

Голямата тежест на газовите бутилки, от които се изпълва балона, е един от основните недостатъци на придвижване с еърбег в планината. По тази причина намаляването на теглото на раницата е сред основните посоки, в които се насочва съвременното доразвиване на продукта. След подмяната на стоманата с карбон при създаването на бутилката, лавинната раница става близо наполовина по-лека. Ortovox Avabag Ascent е продуктът на пазара с най-лека еърбег система.

Ortovox Avabag Ascent

Концепцията с газовите бутилки е свързана и с други сериозни недостатъци, които опитват да бъдат решени през годините. Един от тях е възможността само за еднократно ползване на раницата в лавинна ситуация, след което е нужно ново пълнене на бутилката с газ. Това се явява предпоставка за спестяване на реакция от страна на райдъра в критична ситуация. Поради тази – и други причини, цели 20 процента от потребителите на подобни раници пропускат да ги активират преди попадането си в лавина.

Едно решение на този проблем е да се пропусне изцяло моментът с газовата бутилка. Това вече е възможно с нова система, която пълни еърбега на раницата с атмосферен въздух чрез вентилаторно устройство. Вентилаторът се задвижва от електрически мотор, който се захранва от батерия, която може да заредим в домашни условия. Тази технология дава много предимства. Първото е, че може да надуем въздушната възглавница колкото пъти си пожелаем в един карачен ден. Второ, в случай на пукане на балона, същата система не позволява той да спадне, продължавайки да върти въздух. Black Diamond Pilot 11 Jetforce и Arc’teryx Voltair Avalanche Airbag са два примера за лавинни раници, които ползват тази технология.

лавинна раница AcrTeryx Voltair

Втората причина, поради която екипирани райдъри попадат в лавина, но не активират своя еърбег, е, че биват повлечени от сняга преди да успеят да реагират. Производителите намират интересен отговор на този проблем – чрез интегриране на безжично интернет устройство в раницата. През подобно устройство един райдър може да активира въздушните възглавници на цялата група, която спуска даден терен, и да реагира вместо някой друг от участниците, който се е оказал в по-неизгодна ситуация. За момента ABS P Ride е единствената раница, която включва тази технология.

abs p ride лавинна раница

Отново ABS излизат със своя концепция за намаляване на риска от увреждане на самия еърбег: от една възглавница правят две. В самото начало, от времето на Йозеф Хоенестер, а след това и от основаването на компания ABS, животоспасяващият балон има простата форма на стандартна, единична възглавница и е позициониран зад самата чанта. Единствената функция взета предвид тогава е да увеличи общия обем на човека, попаднал в лавина, основавайки се на физическия закон, че при движение, по-голямото тяло има свойството да изплува на повърхността на множество по-малки. Балоните на съвременните раници се отличават с разнообразни форми, които опасват раницата отстрани. Раниците с две възглавници, като ABS P Ride, оставят шанс за излизане на човек над лавината, дори ако единият балон на бега спадне. Друга интересна технология на въздушните възглавници е новата функция за самоспадане на възглавницата малко след надуването й. Смисълът на това е, че в случай на попадане под лавина, спадането на балона ще остави свободно пространство за дишане на заровения. Black Diamond Pilot 11 Jetforce е една от раниците с подобна функция.

black diamond jetforce лавинна раница

Ако все пак човек се озове под лавината, вече съществува една съвсем нова система за лавинна раница, която да увеличи времето на оцеляване под снега. Това е технология, която извлича кислород от околния сняг и го доставя на заровения през система за дишане. Количеството допълнителен кислород зависи от характера на снега в лавината, но в най-добрия случай, с това устройство то може да се качи четири пъти. Това би означавало възможност за дишане под снега в рамките на един час. Integrated Avalanche System предлага въпросната система напълно интегрирана с лавинна раница: дръжката за активация на еърбега е и самата „кислородна маска“.

лавинна раница inegrated avalanche system

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.