Раница срещу лавина

0
 

Сподели

Shares

Лавините са едни от най-опасните природни стихии. Това е причината усилено да се работи върху нови, все по-надеждни технологии, които могат да спасят човешки животи в планината. Разработките са много, но една от най-интересните за сезона идва не от кого да е, а от титаните на аутдор екипировката Arc’teryx.

Лавина
Снимка: snowcollegenews

Марката, славеща се като една от най-добрите в производството на стоки за аутдор активности, представи най-новата си раница с въздушна възглавница. Раницата е направена с целта да бъде най-доброто спасение при попадане в лавина.

Раницата Arc’teryx VOLTAIR е продукт на над 5-годишни разработки и включва 28 чисто нови патента.

Arcteryx-Voltair-30
Снимка: Gearjunkie

Една от най-важните иновации е, че въздушната възглавница се изпълва с помощта на устройство, наподобяващо перка, захранвана чрез батерии, вместо резервоар със сгъстен газ.

Използвайки центробежни сили, за да бъде завъртяна, перката може да създаде високо статично налягане, което позволява възглавницата да бъде надута в неблагоприятни атмосферни условия.

От друга страна, батерията има достатъчно енергия, за да може възглавницата да бъде надута до осем пъти с едно зареждане, което позволява на ползвателя да упражнява надуването ѝ преди да попадне в лавиноопасни условия. Освен това, батерията може да бъде сваляна от раницата, което улеснява придвижването.

Раницата VOLTAIR ще започне да се предлага на пазара от есента на 2016. Засега не знаем дали ще се появи и на българския пазар, но определено е една от разработките, на които трябва да се обърне внимание.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.