Кладенецът на Яков: В изкусителната паст на една тайнствена бездна

Красива, но опасна!

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Carl Griffin

В търсене на най-привлекателното място за водолазните ни способности, попаднахме на едно от вълнуващо, но и опасно място за гмуркане. Окръг Хейс, в щата Тексас е дом на „Кладенецът на Яков“ – едно мистично, опасно и съвсем не безопасно място. 

„Кладенецът на Яков“ е артезиански извор, отделящ хиляди литри вода всеки ден и е втората по големина пещера в Тексас, изцяло потопена под вода. Мястото е изключително примамливо, заради кристалната чистота на водата, създаваща усещането, че се гмуркате в безкрайна бездна. Температурата на водата е постоянна – 20 градуса, а местните жители са катеригорични, че в него няма нищо опасно. 

Снимка: fourstjames.com

Кладенецът е открит от Уилям Уинтърс в началото на 1850 г., когато обикаляйки из района се натъква на преливащ извор, описващ по-късно като „кладенец от библейските времена“. Не случайно го нарича на библейския „Яков“, чието име означава „този, който прави засада“.

Мистичният извор придобива бърза популярност и става обект на изследване от различни водолазни експедиции. На пръв поглед в извора няма нищо опасно. Стигайки до 10 м под водата, обаче откриват изключително заплетена пещерна система, продължаваща още 33 м, която само професионални пещерни водолази и изследователи могат да достигнат. 

Снимка: pinterest.com

Последните изследвания на Кладенецът сочат, че острите и тесни ъгли на подземните пещери правят изключително опасно придвижването. Тесните отвори водят до заклещване на водолазите и тяхното оборудване под водата. Въпреки че, никой не е сигурен за точния брой загинали в кладенеца, официално са потвърдени осем смъртни случая.

ВИЖТЕ: Руска рулетка: 5 от най-опасните дестинации на планетата

Помнят се двата смъртни случая от 1981 г., когато двама водолази изчезват безследно във водата, а телата им са открити по различно време с голяма разлика. Единият е намерен след две, а другият едва след 20 години, през 2000 г. 

Снимка: Patrick Lewis

И макар, че „Кладенецът на Яков“ е опасна дестинация, чието посещение крие своите рискове, хиляди туристи се отправят към Тексас с идеята да видят с очите си това примамливо място.

От 2010 г. насам собственик на Кладенецът е окръг Хейс, който поддържа парка и работи по възстановяване и опазване на района. Департаментът предлага безплатни обиколки, а освен да разгледате наоколо, можете да поплувате или да си направите пикник.

Снимка: Patrick Lewis

ВИЖТЕ: Настръхващи съоръжения: 9 от най-опасните мостове по света

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.