Денят на ЗемятаДата на събитието: 22.04.2014
0

Денят на Земята

На всеки 22-ри април от 1990 г. насам милиони хора по цял свят отбелязват Денят на Земята. Вече 24 години имаме специална дата, на която да се замислим по-дълбоко за нашата домакиня – Земята, за това какво можем да направим за нея.

“Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата.”
Едгар Кейси

За пръв път в България Ден на Земята се отбелязва на 14 декември 1930 г. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна международна подкрепа.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на планетата е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Пролетни ПРОзрения за природата и полезна информация за защитените територии в България можете да намерите тук.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

   

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.