Денят на Земята

0
 

Сподели

Shares

Денят на Земята

Oт 1970г. насам на 22-ри април близо един милиард човека по целия свят отбелязват Денят на Земята – най-големият нерелигиозен празник в света. Вече 50 години имаме специална дата, на която да се замислим по-сериозно за нашата домакиня – Земята – и за това какво можем да направим за нея. Посланието, което носи деня, е да опазваме и да се грижим за природата, да бъдем по-внимателни към уязвиматаоколна среда на планетата Земя.

Тази година фокусът на кампанията е върху изменението на климата – едно от най-големите предизвикателства на нашето съвремие. От климатичните промени зависи бъдещето на човечеството и функционирането на животоподдържащите системи, които правят планетата ни обитаема. Централен е и въпросът какви са възможностите за действие срещу климатичните изменения.

Тази година не можем да излезем навън сред природата и да организираме почистване, а планираните мероприятия са отложени, докато трае извънредното положение. Но това не означава, че няма начини да отбележим годишнината и да покажем обичта си към събуждащата се през пролетта природа. Бихме могли да го сторим, като например оформим зелен кът в дома си – посеем семена или посадим растение в двора, градината си или в саксия на терасата. Дори оставайки вкъщи и спазвайки социалната дистанция, можем да изразим отговорно отношение и да действаме в полза на околната среда.

Също така можем да организираме или да вземем участие във виртуално обучение на екологична тема или пък просто да обсъдим със семейството си действията, които може да се предприемат.

Никой не е толкова мъдър, че да няма какво да научи от природата. – Едгар КейсиИ

История на Деня на Земята

За пръв път в България Ден на Земята се отбелязва на 14 декември 1930 г. Празникът на Българската Земя дава повод на организаторите да поемат инициатива за установяване Международен ден на Земята. Тази идея намира силна международна подкрепа.

За първи път Ден на Земята се отбелязва официално на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на планетата е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

Пролетни ПРОзрения за природата и полезна информация за защитените територии в България можете да намерите тук.

Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън — бивш губернатор и сенатор от Уисконсин, който издига каузата за опазване на природата и Денис Хейес — изявен студентски лидер. В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. Като резултат от това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за чист въздух и чиста вода на САЩ.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.