Никак некрасиво видео: пет месеца по Pacific Crest Trail

4
 

Сподели

Shares

През 2016 година филмейкърът Peter H хваща самолета от Виена и каца в Калифорния с идеята да измине Pacific Crest Trail. Дългият 4279 километра маршрут започва от Мексико и пресича цялата територия на Щатите, за да достигне до Канада.

Преходът на Питър му отнема пет месеца, а премеждията по пътя са запечатани в това изключително некрасиво видео. Мазоли и жарещо слънце са постоянните му придружители по пътя. Умора, изтощение, глад са ежедневие. Кому е нужно и защо си го причиняваш доброволно – е въпросът, който трудно ще избегнеш. Отговорът е скрит във видеото.

ВИЖ какво трябва да знаеш, преди да тръгнеш с палатка из националните паркове на Щатите

Сподели

Shares

4 КОМЕНТАРИ

  1. ПО СЛЕДИТЕ НА ЕДНО ПРИКЛЮЧЕНИЕ
    С Петър се запознах покрай третомартенските лъчеви походи на ТД Приста Русе 2017-та. Млад мъж с будни очи и отличителна христоботевска брада, която в днешно време повече се свръзва с представители на радикален ислям, отколкото с Революционера. Групата ни беше голяма, с много новопознати за мен. С Петър успях да разменя две-три смислени изречения едва когато се разделяхме: „Къде каза, че смяташ да ходиш“ – го попитах, понеже чух че се готвел за нанякъде. Отговорът му толкова ме изненада, че ме остави поне минута с отворена уста да преглъщам изгорелите дизелови газове на потеглилия с Петър автобус. „Тихоокеанският хребетен път“ – беше скромният му отговор.
    Тихоокеанският хребетен път.
    В България най-продължителният традиционен пешеходен маршрут е по билото на Балкана – т.нар. Ком–Емине. Или удълженият му вариант – Връшка чука–Емине. Старопланинският хребетен път. От най-западния край в българско по Планината та чак до морето. Всеки един турист къде с отявлена гордост, къде с преднамерена скромност е склонен да споделя в компания своето участие в поне един такъв преход. Защото този преход си е предизвикателство за всеки един запален планинар. 700 километра пеша. Между 7 и 16 часа пешеходен преход на ден. Между 10 и 22 дни продължителност според ентусиазма, физическите способности и отпуската.
    Един от най-известните дълги пешеходни маршрути извън България е Ел Камино де Сантяго. Не съм го вървял. Чета, че не е много по-дълъг от Ком-Емине.
    Поради това, когато се говори за Тихоокеанския хребетен със своите 4,279 km (според статията Pacific Crest Trail в Уикипедия), всичко това звучи малко плашещо.
    Или както пише самият Петър на страницата на Приключението, специално създадена за случая:
    „Вдъхновен от пътешествието на Черил Стрейд по Тихоокеанския хребетен път дойде и моят ред да извървя пътя от границата на Мексико до границата на Канада. Да, точно 2650 мили или 4240км през пустинята Мохаве, Сиерите на Калифорния чак до гъстите гори на Орегон и Вашингтон. По неофициални справки, комуникации и източници на информация се оказва, че Тихоокеанския Хребетен път си няма Българско постижение – време е то да стане реалност.“
    Няма данни да има българско постижение. Един повод да се чувстваме малко по-горди с Петър, споделяйки приключението като българи. И два пъти по-горди, споделяйки го като русенци.
    За самия Петър може може да се каже, че е роден в Русе на 16 септември 1986. Прекарал е първите 13 години от живота си в с. Ценово от където е баща му. След края на началното училище заминава за Южна България където баща му работи по това време. Започва средното си образование в природо математическа гимназия, след което се връщат в Русе и Петър завършва Математическата гимназия Баба Тонка. Започва висше образование в РУ Ангел Кънчев по специалност педагогика на математика и информатика, но осъзнал, че това не е за него, той изоставя следването и заминава за Англия, където гради кариера в хотелиерския бизнес. Последната година преди напускането си е управител на отдел резервации в хотел с 821 стаи. През 2016 година прехвърлил своите 30 години Петър решава, че е време да се отдаде на заслужена почивка от кариерата си и да се посвети на пътуване и хобитата. Харесва мотори, квалифициран PADI Divemaster (квалификация за професионален водолаз) е, обича планината и бягането по пресечен терен с препятствия. В момента е необвързан.
    И в момента крачи по Тихоокеанския хребетен път.

  2. Дали някой в България ще се интересува от пътешествието на Петър, когато един ден той се прибере, освен 1000-та човека, харесали начинанието му и своевременните дописки на стената му във ФБ?
    https://m.facebook.com/PCTBulgaria/?tsid=0.5628282897218486&slog=7&seq=1778663227&rk=1&fbtype=274&refid=46&_rdc=1&_rdr

  3. Здравей Петко,

    Следим пътешествието на Петър изкъсо :) и сме планирали неща за него, но искаме първо да напредне малко в пътя.

    Поздрави,

    Диана

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.