“Изкуство с увреждания: съзнателна синестезия”: Изложбата, която предизвиква сетивата

Разговор с автора на проекта Полина Герасимова за възможностите отвъд физическите ограничения и вдъхновението на артиста

0
 

Сподели

Shares

От 10 до 18 май в Националния студентски дом в столицата ще може да бъде видяна една изключително интересна изложба, наречена “Изкуство с увреждания: съзнателна синестезия”. Целта ѝ е да събере на едно място хора с различни увреждания и такива без, и чрез дигитално изкуство, прожекции и “brain games” пространства да постави всички на равни позиции. 

С помощта на визуално сетивно възприятие всеки посетител може сам да предизвика съзнанието си, създавайки нова представа за сетиво, което не е било стимулирано по този начин досега. Точно така, както хората с увреждания опознават света. 

Произведенията в изложбата са адаптирани за хора с увреден слух, незрящи, а простроствто дава възможност за достъп на хора в неравностойно положение.

В рамките на събитието ще можете още да се запознаете с това как се чете на Брайл, как да разпознавате музикално произведение, чрез вибрациите му, как се свири на инструмента “Музико”, както и ще се срещнете с биографиите на хора с увреждания, променили света, част от които – хора от сферата на приключенските спортове. 

Разговаряхме с автора на проекта Полина Герасимова, за да разберем повече за самата изложба и мотивите за създаването ѝ. Ето и нейния разказ:

По принцип се занимавам с аудио-визуални проекти, свързани с танц, а настоящето събитие разглеждам като проект-експеримент, в който се опитвам да адаптирам моето изкуство за хора с увреждания. И точно това е предизвикателството в тази изложба – всичките елементи на проектите ми да бъдат така представени, че да носят еднаква информация както за тези от нас без увреждания, така и за незрящи и глухонеми, чрез изразните средства на различните сетива.

За да постигна това, използвам начините, по които тези хора всъщност се ориентират в света около себе си – четене на Брайл, слух, жестомимики, четене по устните, зрителен контакт и т.н. За глухонемите са предвидени  видеа, които да разкажат, това което те няма как да чуят, а за незрящите са подготвени специални светещи въжета, по които те могат да се ориентират добре в пространството, като всичко е преведено и на Брайловата азбука. 

Изложбата умишлено се нарича “Изкуство с увреждания: съзнателна синестезия”. Синестезията е нещо много интересно – за някои е дар, за други по-скоро тормозещо преживяване. Състоянието е характерно най-вече за музикантите, но се среща и при други хора. Най-общо казано при това явление се получава едно смесване на сетивата, например синестетите могат да “виждат” музиката в определени цветове и форми или обратното. При дразненето на едно сетиво, се активира и друго, което не е било стимулирано.

Именно това е и моята цел – да накарам посетителите, посредством употребата на едни сетива, да активират други. Така както хората с увреждания всъщност опознават света, задавайки съвсем различна работа на сетива, които ние традиционно не използваме по такъв начин.

Всъщност изложбата се случи, покрай участието ми преди две години в един конкурс, който целеше да популяризира проблемите на хората с увреждания в обществените тоалетни на шест европейски града. Обмисляйки как мога да се включа, като артист прецених, че всъщност едва ли мога да постигна много, затова ще е по-добре да преобразя въпросните тоалетни така, че да са по-достъпни за тези хора. Да разполагат с обяснения на Брайл кое къде се намира, да имат звукови инструкции и т.н.

Постепенно се замислих, че ако тези неща така и така ще присъстват в помещението, защо пък съответните хора да не научат и нещо интересно в допълнение. Нещо, с което да се гордеят. Така направих една селекция от хора с увреждания, които буквално са променили света. Най-добрите в сферата си, включително и сред хората без увреждания, артисти, спортисти, учени. Личности като Бетовен, Рей Чарлз, Ван Гог, Фрида Кало, Йори Косава, Бетани Хамилтън и др. Тази селекция послужи за основа и на настоящата изложба.

Обособили сме четири експериментални стаи. В една от тях съм наредила светещи неонови кутии, в които съм разположила портрети на въпросните личности, а на Брайлово писмо е написано какво съдържат. Прозрачните кутии, през които прозират илюстрациите, са символ на възможността хората да съществуват заедно в една и съща среда, макар и по различен начин. Осветени са с неон, защото това е светлината, която най-добре се различава от хора с намалено зрение. Също така този газ е символ на свободата и новия живот в редица градове след разрушенията от войните преди век. Жителите им се опитват да възстановяват неоновите реклами, за да почувстват отново нормалността в живота си.

Полина Герасимова
Полина Герасимова (снимка: Личен архив)

В друга стая съм поставила музикалният инструмент “Музико”, който създадох специално за незрящи и глухи деца. Може да се използва едновременно от две деца, като целта е те да си обединят сетивата, за да се получи музика. Глухото дете използва светлина и вибрации, а сляпото си служи с музикални тонове, за да възпроизведат мелодия.  Впрочем когато с децата тествахме този инструмент, той се оказа доста по-полезен, отколкото съм си представяла, а най-ценното е, че поставя всички с равен старт при употребата му. Инструментът използва сензори и възпроизвежда звученето на различни музикални инструменти.

В трета стая пък хора без увреждания могат да получат представа какво представлява животът без определени сетива. Ще имат възможност да разберат и да изпробват четенето на Брайл и да познават музиката само чрез вибрации, като предварително ще чуят три произведения на Бетовен, след което на случаен принцип едно от тях ще бъде пуснато само като вибрация.

Последната стая ще запазя като изненада за посетителите.

Може би най-важното за мен от тази изложба е, че покрай всичко, в което се забърках тотално нецеленасочено, докато я организирам, аз започнах да общувам с много хора с различни видове увреждания и буквално ме боли сърцето, осъзнавайки каква стена има между тях и нас хората без увреждания. Разделението идва и от двете страни и затова много ми се иска с тази изложба да събера посетители и от двете групи на едно място, на което всички да се смесим, и тези от нас, лишени от определени сетива, да усетят, че могат да съществуват съвсем адекватно в нормална среда, където никой няма да ги обсъжда и да ги гледа като извънземни. Всеки може да използва инсталациите както си иска и да получи пълната информация, според сетивата, с които разполага. Важното е да се съберем на едно място и всички да разберем, че няма никакъв проблем да сме заедно!

Изкуство с увреждания: съзнателна синтензия

Откриване: 10 май, 19:00 ч.

Място: Национален студентски дом, пл. „Народно събрание“ 10

Вход свободен

Звукова среда: Иван Велков, група P.I.F.

Жестов превод: Камелия Захариева

Адаптация на Брайл: „БГ Асист“

За повече информация следете страницата на събитието във Фейсбук.

„Изкуство с увреждания“ е инициатива, финансирана първоначално по програмата „Творческа Европа“ след спечелване на конкурса AAA. Accessible Art for All и през 2022 г. взема голямата награда на “АртАкция” за изкуство с кауза. Настоящото издание се случва с подкрепата на Министерство на културата.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.