„Лавини в България“ – необходимо четиво за зимната планината

Момчил Панайотов за най-големите опасностите, които се крият в зимната планина - лавините!

0
 

Сподели

Shares

 

Фотограф: Константин Величков
Лавина на Анапурна II. Фотограф: Константин Величков

В средата на белия сезон, докато се забавляваме по заснежените склонове и търсим нови предизвикателства в зимните спортове, не трябва да пренабрегваме дебнещите опасности, под формата на рядкопредупреждаващите за себе си лавини. Те са един от най-значимите рискове, пред които се изправя зимният планински човек.

Статистиката сочи, че всяка година стотици души губят живота си в лавина, въпреки прогреса по отношение на оборудване, техника, информация за метереологичните условия и модерни системи за предупреждение.

„Лавини в България“ е книга, която се появява в момент по средата на зимата, в който инцидентите в планината продължават да се случват, макар и да разполагаме с всичко необходимо, за да ги предотвратим. Ето защо нейното излизане е от изключителна важност и е още една стъпка към сигурността на всеки един от нас, независимо на пистата или извън нея се намираме.

Тя е необходимо четиво за всички скиори, сноубордисти и любители на зимната планина.

Автор на книгата е Момчил Панайотов, познат ни като фрийрайд скиор, активен планинар, председател на Българска асоциация по ски свободен и екстремен стил (БАССЕС) и лектор по „Лавинна безопасност“, чийто лекции не веднъж сме посещавали, а съ-автори са д-р Бенджамен Метешев и д-р Севдалина Михайлова.

Книгата представя на достъпен език основните моменти от метереологичната и снежна обстановка, теренните условия, действията на хората и останалите фактори, които обуславят риска от попадане в лавини.

Авторите обръщат сериозно внимание на различните начини за наблюдение на снежната покривка, тестовете за определяне на стабилността и различни подходи за намаляване на риска от инциденти и реакция, при наличие на такива. Примерите са предимно от България, но са представени и съвременни подходи със справяне на падането на снежна маса и от други държави, които са водещи в изучаването на лавини и предотвратяването на инциденти.

Защото е важно.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.