Бягане VS Зима

0
 

Сподели

Shares

Тичането през зимата никак не е лесно. Съмва се късно, стъмва се рано. Навън е студено, често вали, може да бъде мокро, хлъзгаво, кишаво, мрачно. Това обаче не означава непременно, че човек трябва да се лишава от любими занимания като тичането в парка, в планината или по някоя алея в квартала.

Бягане на стуедно и тъмно
Снимка: bushtukah

Психологическият момент с надъхването и самоубеждаването ще трябва да бъде по-силен със сигурност, но има още много хитрини, с които ще ви бъде далеч по-лесно, приятно и безопасно да бягате дори през зимата. С тази цел събрахме 7 съвета и идеи, които да улеснят съчетаването на тичането със зимата. Ето ги и тях:

1. Ако замръкнете тичайки, постарайте се да бъдете видими. Това се отнася за всички бегачи, не само за зимните такива. Понеже през този сезон се стъмва по-рано, шансът да тичате сред нощния или вечерен мрак е много голям. За да няма изненади, подсигурете се с различни светлоотразители, фарчета, челници. Не прекалявайте все пак, за да не заприличате на коледно дърво.

Бягане на стуедно и тъмно
Снимка: huffingtonpost

2. Понеже понякога шофиращите хора са особена порода, имайте предвид, че видимостта на пътя е най-лоша на разсъмване и по здрач. Така че, ако минавате шосеен участък, избягвайте тези сумрачни часове. В планината също – повечето диви животни в България са сумрачно активни. Ако не искате близки срещи с горските обитатели, не тичайте в местообитанията им по изгрев и залез.

3. Ако тичате край или по шосе, правете го срещу движението, за да виждате какво се задава. Тук принципът е по-различен от колоезденето.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Треперите от студ? Обвинявайте хипоталамуса си.

4. Обличайте се на слоеве и избягвайте памук в студеното време, който задържа вода в себе си. Носете ветроустойчиви дишащи материи, които да регулират загубата си на енергия.

Бягане на стуедно и тъмно
Снимка: blog.altrazerodrop

5. Не забравяйте шапката и ръкавиците. Все пак, не е хубаво да има измръзнали части от тялото накрая.

6. Ако денят е ветровит, тичайте срещу вятъра в началото и по посоката му на връщане. Може да е неприятно, но на финала ще ви е по-гадно вятърът да ви удря в лицето.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Антарктическият леден маратон: Най-студеното надбягване на планетата!

7. Колкото и странно да звучи, по-добре да тичате, когато е по-студено, отколкото ако температурата е около нулата. Шансът да направите салто на леда е много по-малък.

Сега остава само да се надъхате добре, да се облечете и обуете подходящо, да се накичите с лампички и сте готови за зимен спринт в парка, а защо пък не и в планината.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.