Пролетното равноденствие: нови енергии за ново начало

Тази година пролетта идва на 20-ти март

 
0

Сподели

Shares
Снимка: Unsplash.com

Пролетното равноденствие бележи началото на пролетта и е важен момент в хода на годината. Характеризира се с това, че денят е равен на нощта и всяка година настъпва на различна дата. Астрономическата пролет ще настъпи на 20 март в 15:33, а в България, това е 17:33 минути.

Датата на празника всяка година е различна и варира между 20-22 март. Дали годината е високосна или не, също оказва влияние.

В невисокосна година моментът на пролетното равноденствие е около 5:49 след този момент през предходната година,а през високосна година е около 18:11 преди този момент през предходната година. По този начин времето на пролетното равноденствие непрекъснато се измества.

В деня на равноденствието директните слънчеви лъчи, пресичат т.нар. небесен екватор и навлизат в северното полукълбо. Това е причината слънчевото греене да нараства значително и времето започва да се затопля.

Равноденствията са симетрични явления за двете полукълба – денят и нощта са приблизително равни, но в северното денят оттам нататък нараства и настъпва пролет, а в южното – намалява и настъпва есен.

В народопсихологията се смята, че празникът е повод човек да възобнови отношенията си с природата, прехода от вглъбеността на ин-енергиите и светлина на ян-енергиите.

Честита Първа пролет! 

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.