Пролетното равноденствие: нови енергии за ново начало

В северното полукълбо денят започва да нараства и настъпва пролет, а в южното намалява и настъпва есен

0
 

Сподели

Shares
Пролетно равноденствие: Цъфнало дръвче
Снимка: Сh-p-AS, Unsplash.com

Пролетното равноденствие бележи началото на пролетта и е важен момент в хода на годината. Характеризира се с това, че денят е равен на нощта и всяка година настъпва на различна дата. Астрономическата пролет у нас през 2024 г. ще настъпи на 20 март в 05:06 ч. По това време Слънцето ще пресече линията на екватора и ще залезе в Северното полукълбо.

Датата на астрономическото събитие всяка година е различна и варира между 20 и 22 март. Дали годината е високосна или не, също оказва влияние. На практика пролетното равноденствие съвпада с първия ден на пролетта в Григорианския календар. Рядко се пада на 21 март, като за последен път това се е случило през 2007 г. и ще бъде отново през 2102 г.

Часът на равноденствието зависи от това дали съответната година е високосна или не. Всяка година то настъпва средно с около 5 ч. 51 мин. и 36 сек. по-късно от предишната (като време на денонощието), а всяка високосна година – с 1 ден по-рано от предходната година.

В деня на равноденствието директните слънчеви лъчи пресичат т.нар. небесен екватор и навлизат в северното полукълбо. Това е причината слънчевото греене да нараства значително и времето започва да се затопля.

Равноденствията са симетрични явления за двете полукълба – денят и нощта са приблизително равни, но в северното денят започва да нараства и настъпва пролет, а в южното намалява и настъпва есен.

В народопсихологията се смята, че празникът е повод човек да възобнови отношенията си с природата, и да осъществи прехода от вглъбеността на ин-енергиите към светлината на ян-енергиите.

Честита Първа пролет! 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.