Пролетното равноденствие: Нови енергии, ново начало

Тази година пролетта дойде на 20-ти март

 
0

Сподели

0Shares
0 0 0
Сателитна снимка на пролетното равноденствие тази година

Пролетното равноденствие бележи началото на пролетта и е важен момент в хода на годината. Характеризира се с това, че денят е равен на нощта и всяка година настъпва на различна дата. Тази година пролетното равноденствие настъпи в 3.50 часа на 20.03. 

Датата на празника всяка година е различна и варира между 20-22 март. Дали годината е високосна или не, също оказва влияние. През 2020 г. пролетното равноденствие идва толкова рано за първи път от 124 години. Последният такъв случай е бил през 1896 година.

В деня на равноденствието директните слънчеви лъчи, пресичат т.нар. небесен екватор и навлизат в северното полукълбо. Това е причината слънчевото греене да нараства значително и времето започва да се затопля.

Равноденствията са симетрични явления за двете полукълба – денят и нощта са приблизително равни, но в северното денят оттам нататък нараства и настъпва пролет, а в южното – намалява и настъпва есен.

В народопсихологията се смята, че празникът е повод човек да възобнови отношенията си с природата, прехода от вглъбеността на ин-енергиите и светлина на ян-енергиите.

Честита Първа пролет! 

 

Сподели

0Shares
0 0 0

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.