Таня Даскалова за професията на хижаря

0
 

Сподели

Shares

Колко се знае за професията на хижаря? Планинарите просто преминават през хижите, хапват набързо, казват си две приказки и отново си заминават. Много малко хора се замислят за трудностите и предизвикателствата, много малко си задават въпроса „Какво е да си хижар?”. Е, явно някой, все пак, е се е замислил над трудностите на хижарската професия, защото през лятото на тази година се роди една прекрасна благотворителна кампания, организирана от „Българи на път” и „хижа Козя стена”, с подкрепата на списание 360°. Повече за кампанията, нейните цели, възможностите да я подкрепите и да прекарате приятно време в планината, разказа специално за 360mag.bg Таня Даскалова – човекът, който инициира кампанията „Професия Хижар“.

Таня Даскалова за професията на хижаря

Как решихте да подкрепите хижа Козя стена и да инициирате кампанията „Професия Хижар“?
Познавам хижата отдавна, видяла съм как се сменят множество стопани горе и впечатленията ми до лятото на 2013 не бяха много положителни. Когато се качих горе миналия юни, попаднах на гостоприемство в размери, които не бях очаквала. Зачестих качванията, сближих се с момчетата хижари и започнахме да си говорим неща „от кухнята“ на хижата. Така те ми споделиха, че искат да монтират електрическа система и че търсят различни възможности да набавят парите за нея. Обещах си да им помогна, защото е важно ентусиазмът да бъде награждаван с още повече ентусиазъм и така един ден в главата ми се роди тази кампания…

Таня Даскалова за професията на хижаря
Хижа Козя стена

Какво представлява кампанията? Каква е нейната цел?
Кампанията има две основни цели, така да се каже – идеалистична и прагматична. Първата: да насочим малко фокуса на планинарското внимание към професията на хижаря, която често остава прикрита зад непълни представи за дейностите, които той извършва, така че да може да поддържа планинския дом, в който се чувстваме спасени, на сухо и топло. Втората: да съберем пари за закупуването, транспортирането и монтирането на електрическа инсталация на хижа Козя стена. А кампанията сама по себе си представлява поредица от събития, които ще се случват между септември 2014 и февруари 2015. Вече стартирахме фотоконкурсът „Балканът и хората“ с помощта на Дни на предизвикателствата. След приключването му ще направим пътуваща фотоизложба с най-добрите кадри, отговарящи на тематиката на кампанията ни. Предстоят и два уикенда с лъчеви преходи към хижата, като успоредно с това снимаме документален филм по темата, част от който ще бъде прожектиран на Дни на предизвикателствата.

Повече за планинарския фото конкурс „Балканът и хората“ можете да научите тук.

Таня Даскалова за професията на хижаря

Кой ви съдейства за нея?
Кампанията организираме „Българи на път“ заедно с хижарите от Козя стена с помощта на нашите приятели от НП Централен Балкан, СТПД „Академик-Русе“, Клуб на пътешественика (София), които ни предоставят терен, за да се срещаме с привържениците на идеята и да им разказваме периодично докъде сме стигнали; онлайн платформата за пътешествия oilaripi.com ни помага с визуализацията на туристическите възможности около хижата и логистиката около организирането на лъчевите преходи; списание 360° и peika.bg отразяват всичките ни събития в своите канали; Дни на предизвикателствата ни предоставят възможността да ползваме платформата им за фороконкурса и да бъдем част от това, което са те; магазини за екипировка Стената и Спорт Депо, заедно с RAM bikes любезно предоставят наградите за фотоконкурса; Photosynthesis ще подготвят пътуващата ни изложба, а Айляк хамак прави специална серия „Професия Хижар“ хамаци, част от стойността на които отива за кампанията. Така че в никакъв случай не сме сами и се чувстваме много щастливи, че толкова много обществени организации и представители на българския бизнес се вълнуват от нашата идея и кауза!

Повече за едно от приключенията на инициаторите на кампанията „Българи на път“ можете да научите от материала „От Церово до Камино“.

Организирате ли нещо интересно в момента свързано с „Професия Хижар“?
В момента усилията ни са насочени най-вече към предстоящите лъчеви преходи към хижа Козя стена, които предстои да се случат на 11 и 12 октомври. От три различни начални точки ще потеглят трите лъча, които ще се срещнат на хижата, а на място ще направим презентация на тема: “Токът и биоразнообразието: “за” и “против” различните форми на електричество в НП Централен Балкан”. Целта ни е да разкрием пред участниците някои от тайните на Националния парк, както и да им покажем трудностите около електрификацията в рамките на дадена защитена местност.

Таня Даскалова за професията на хижаря

Какви хода ще бъдат водачите на тези походи? Защо избрахте именно тях?
Водачите на трите лъча са както следва: от север – Димитър Нанчев (планински водач) и Тодор Каракиев (фитоценолог); от изток – Димитър Самунев (планински водач) и Силвия Дюлгерова (орнитолог); от юг – Таня Даскалова (планински водач) и Сергей Александров (биолог от дирекцията на парка). И шестимата са много атрактивни личности с доста планински опит, които имат много какво да разкажат на участниците в прехода, както за Стара планина, така и за множеството приключения, които са преживели в и извън България. Изборът на тези хора не е случаен. Искахме да мотивираме хората не просто да дойдат с нас на планина, но и да изберат лъча, който най-много подхожда на техните лични интереси, свързани с биоразнообразието на парка. Затова не можеше да не засегнем птиците в лицето на Силвия, растенията в лицето на Тодор и парка в неговата цялост в лицето на Сергей. Планинските водачи пък до един са активно пътуващи хора, познаващи Балкана от една различна гледна точка, които от една страна ще анимират преходите, от друга ще се погрижат всички участници да се чувстват спокойно в планината.

Повече за лъчевите походи към хижа Коза стена можете да научите от тук.

За кого са подходящи тези походи?
Всеки от преходите има своите специфики и особености на терена, но като цяло и в трите лъча могат да се записват хора с ентусиазъм, желание и в добра физическа форма. Някои от лъчовете са подходящи и за деца, така че ние бихме искали да приканим всички, които желаят да възпитават уважение към природата у децата си, да се включат! За повече информация за всеки лъч, можете да видите събитието във facebook.

Как може човек да се запише?
Записванията могат да се осъществят до 8 октомври с лично съобщение във facebook към Таня Даскалова или на e-mail: tanya.yo.daskalova@gmail.com, както и на телефонен номер 0883 35 45 35 (Таня Даскалова).

Таня Даскалова за професията на хижаря

Какво е важно да знаят хората за професията на хижаря?
Изключително важно е да осъзнаят трудността на тази професия. Хижарят практикува няколко професии в една – той е готвач, аниматор, инженер, чистач, дървар, коняр при наличие на коне и куп други, свързани с метеорологичните условия в планината и др. Често живее в условия, с които малко хора могат да издържат – без (топла) вода, без електричество, изложен е на неочакваните настроения на климата и планината и работното му време никога не свършва, защото в поддръжката на една сграда насред нищото се оказва, че доста често се случват инциденти от всякакво естество.

Как си представяте хубавата българска хижа?
Представям си я на труднодостъпно място, без път до нея, стопанисвана от човек с много заряд в очите, който обича природата около себе, обича тишината и уединението й, старае се всичко да бъде наред, всеотдаен е и умее да предава тези свои емоции на туристите.

Какво трябва да се промени, за да имаме повече хижи, които се доближават до тази идея?
Първо, трябва внимателно да се подбират стопаните на хижите. След като бъдат избрани, е необходимо да им се даде сигурността, че хижата няма да им бъде отнета преждевременно, за да се чувстват достатъчно мотивирани, че да инвестират в поддръжката и подобрението на условията, които хижата предлага. Освен това, е редно държавата най-сетне да се сети, че планините и туризмът в тях са част от живота на българина и заслужават да бъдат подпомагани и стимулирани в перспективите на отговорното и устойчиво развитие. И, разбира се, важно е да възпитаме разбиране и толерантност към проблемите на хижарската професия сред обществеността, като отворим поле за диалог между двете страни, за да може планината да продължава да бъде все така наш любим втори дом.

Таня Даскалова за професията на хижаря

Замисляте ли нещо ново?
Непрекъснато! Чак се плашим, че няма да имаме време и физически ресурс да осъществим всички прекрасни идеи, които ни хрумват. След лъчевите преходи през октомври отново ще насочим вниманието си към фотоконкурса, като предстои да представим неговото жури – вълнуващи фотографи, професионалисти и любители, които също имат какво да ни разкажат чрез своите снимки. Междувременно, извън рамките на кампанията, най-вероятно ще направим едно малко събитие на хижата в началото на ноември, но него предстои да го обявим на страницата на хижата във facebook, така че… следете ни!

Повече за „Професия Хижар“ можете да научите от тук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.