Първа част на Българските фрийрайд серии: X-Lines

Състезание по фрийрайд сноуборд и ски на Витоша

0


Дата на събитието: 25.03.2017

Сподели

Shares
X Lines Витоша
Снимка: Concept Creative

Предстоящият уикенд, 24-26 март, ще ни срещне с, превърналото се вече в традиционно, фрийрайд състезание на Витоша, познато като X-Lines. Тази година обаче събитието включва някои новости, като факта, че става част от първите по рода си фрийрайд серии в България, и също, че в него ще могат да се включат и карачи над 18-годишна възраст.

Подобно на Световния фрийрайд тур, Българските фрийрайд серии ще имат няколко спирки в различни планини в България. Екипът зад новия формат, обединил организаторите на събитията X-Lines и „Дончо кани“, споделя, че в следващите зимни сезони ще работи за прибавянето на съвсем нови локации и присъствие на събитията в световния фрийрайд календар. За момента обаче родните серии имат две спирки и първата е на Витоша.

Състезанието по ски и сноуборд, X-Lines, ще се състои на 25-ти март (събота) в района на Резньовете. Участниците, наброяващи вече над 50 човека, ще бъдат разделени в три възрастови групи – до 14 г., 14 – 18 г. и над 18 г. Всеки от тях ще има един рън, който ще бъде оценяван според критериите на Световния фрийрайд тур – избор на линия, непрекъснатост на спускането, скокове и стил, контрол и цялостна техника. Трасето на състезанието ще бъде подготвено предишния ден, 24-ти март, когато състезателите ще имат възможност да го разгледат, но не и да го карат.

Събитието на 25-ти ще излъчи собствени трима шампиони, а победителите в сериите ще се определят въз основа на сумарен резултат от двете състезания, които ще влязат в формата, X-Lines и Pirin Freeride Challenge.

Pirin Freeride Challenge се организира за първи път и ще се случи в уикенда на 7-10 април в Банско. По същото време в Пирин ще се състои и „Дончо кани“, което остава независимо от фрийрайд сериите и ще посрещне почитателите си с обичайните активности и формати.

Основаването на Българските фрийрайд серии цели „да има повече и по-силни събития на фрийрайд сцената в България и най-вече възможност за изява на младите поколения скиори и сноубордисти“, споделят организаторите.

Очаквайте повече информация за Pirin Freeride Challenge и Дончо Кани в следващите седмици.

Програма на X-Lines, Български фрийрайд серии

Петък (24.03)
9:00 – 12:00 Регистрация, хижа Алеко
9:00 – 16:30 Оглед на трасетата и тренировки в ски зоната (карането в зоната на състезанието ще бъде забранено)
17:00 – 19:00 Регистрация, хижа Алеко
19:30 – Техническа конференция
21:00 – Кино вечер и парти

Събота (25.03)
8:00 – 9:00 Регистрация, хижа Алеко
10:00 – Старт
Награждаване – ще се случи във финалната зона, до 15 минути след излизането на официалните съдийски резултати

Допълнителни активности:
Работилница за деца „Безопасност в планината“

За публиката е предвидена зона за сгряване с топли и енергийни напитки.

В случай на лоши метеорологични условия, състезанието ще се проведе в неделя.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.