Професия „Хижар”

0
 

Сподели

Shares

„Професия Хижар“ е благотворителна кампания, организирана от „Българи на път” и „хижа Козя стена” с подкрепата на списание 360°

cover_new

Колко се знае за професията на хижаря? Планинарите просто преминават през хижите, хапват набързо, казват си две приказки и отново си заминават. Много малко хора се замислят за трудностите и предизвикателствата, много малко си задават въпроса „Какво е да си хижар?”.

logo

Често пъти това може да бъде доста тежка професия. И не винаги трудът се разбира и оценява от околните. Условията за работа непрекъснато се изменят. Отдалечеността от населени места, трудната достъпност, често голям проблем. Това може да доведе до липса на жизненоважни неща като вода, храна и ток.

Именно за това хижарите са достойни за възхищение. Те успяват да се справят с екстремните ситуации и да превърнат планината в уютен дом. Дом, където всеки е добре дошъл да почине и да сподели мислите си.

Снимка: kopran.snimka.bg
Снимка: kopran.snimka.bg

Липсата на ток е един от най-големите проблеми на хижа Козя стена. Това означава липса на светлина, топла храна, да не говорим за консервирането на храна и прането. И не само. В момента хижата няма електрическа система. Хижарите разполагат с агрегат, който може да се пуска по 1-2 часа дневно, което прави изключително трудна и скъпа поддръжката на хижата. Затова със средствата от тази кампания ще бъдат закупени и монтирани соларни панели и ветрогенератор, които да осигурят почти непрекъснато електрозахранване, да улеснят работата на хижарите и да превърнат хижата в едно по-гостоприемно място за туристите.

Снимка: peika.bg
Снимка: peika.bg

В продължение на половин година ще се организират фотоконкурс и фотоизложба, множество преходи към хижа Козя стена, ще се снима и документален филм за хижарската професия.

Можете да се регистрирате за участие във фотоконкурса тук.

Повече информация за кампанията тук и тук.

Вижте една красива история във филма на Стоил Димитров и Beardfrost Productions „Хижа“.

1 коментар

  1. За хижа „Козя стена“ мже да се кажат само и единствено само ХУБАВИ думи! Бях там известно време хижарка и ми е известно за трудностите и проблемите,но те са преодолими с общи усилия и добри приятели.Мястото е просто ВЪЛШЕБНО и през септември и октомври, при ясно време вечер, ако протегнеш ръка сякаш ще докоснеш звездите! Просто омайваща гледка и природа! Била съм и на други места хижарка , и при по добри условия, дълги години планински водач,но като МАГИЯТА “ Козя стена“ бих казала,че НЯМА! Ако можех и имаше възможност, това е хижата, на която бих се върнала отново с удоволствие и любов!

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.