„Българи на път“ от Церово до Камино

0
 

Сподели

Shares
Иван, Живко и Таня. Връх Schwarzhorn 3147 м, Швейцария
Иван, Живко и Таня. Връх Schwarzhorn 3147 м, Швейцария

Трима българи, близо 3 месеца пътуване, общо 12 100 километра, една кола, 3 велосипеда и 3 чифта крака, от село Церово до Сантяго де Компостела. Това е равносметката от пътуването на Живко, Таня и Иван – „Българи на път“. За останалото разказват самите те в интервюто, което дадоха за 360°.

Българи на път
Българи на път

ХОРАТА
Живко Момчев (25 г.), Иван Минов (23 г.) и Таня Даскалова (25 г.)
Живко е пчелар, планински водач и предприемач. Иван е кулинар-технолог, любител фотограф и дървар, а понастоящем работи във фирма за подправки и натурални храни. Таня е учител, планински водач и екскурзовод, а в момента мениджър в туристическа агенция.

ПЪТУВАНЕТО
Кога: 18 август – 10 ноември 2013
Колко: 84 дни
Къде: от село Церово (до Своге) през Румъния, Унгария, Австрия, Швейцария, Франция, Испания, Италия, Словения и обратно към дома
Със: автомобил, оборудван с багажник за велосипеди, за големите разстояния;
конвертор за ток и всички необходими удобства за живот 3 месеца без покрив; велосипеди, оборудвани с дисаги;
малки ранички за по-малките разстояния;
големите раници пеша за сериозните планини
Километрите: ~10 000 с кола; ~1 600 с велосипеди; ~500 пеша

По ждрелото на Дунав
По ждрелото на Дунав

Кои са Българи на път?
– Българи на път стартира като група от трима души, но умишлено се озаглавява, без да конкретизира бройка и имена, тъй като идеята е създаването на общност от пътуващи българи, които да обменят опит, да споделят пътувания, да търсят заедно възможности за спонсорства и други. Оттук насетне предстои създаването на НПО, в което всеки е поканен да се включи.

Какво ви накара да тръгнете?
– Жаждата за път и непрекъснатото ни любопитство, както и свободното време веднага след завършване на бакалавърските ни степени.

С колела по Camino Primitivo
С колела по Camino Primitivo

Защо от Церово?
– Защото е много яко село! Освен това Ванката е оттам, а и ни беше в посоката – на север, към Румъния! С благодарности на кмета ПЕТЪР РАНГЕЛОВ ПЕТКОВ, който ни помогна да организираме едно незабравимо изпращане!

Гейзер в колата
Гейзер в колата

Защо избрахте този маршрут?
– Първоначално решихме да тръгнем към Испания, и това беше основната цел на пътуването ни – да минем по пътя на свети Яков. После спонтанно решихме да се отбием до ждрелото на Дунав и канал дю Миди – защото са ни на път. Близки и приятели ни поканиха да им гостуваме в Швейцария, Словения и Франция. И така, в рамките на няколко месеца се сформира доста натоварена програма с пешеходни преходи и колоездене, сложна логистика с придвижването на автомобила и съхранението му докато не го ползваме. По-скоро можем да кажем, че маршрутът избра нас, а ние само планирахме оптималния план за осъществяването му.

Camino Norte de Santiago
Camino Norte de Santiago – Северното Камино

Може ли наистина да се планира толкова дълго пътуване?
– Абсолютно невъзможно е! И по-добре, защото няма нищо по-вълнуващо от това да импровизираш на място. Шегата настрана – при толкова дълго пътуване е много важно да се съобрази смяната на сезоните, продължителността на деня и локалните климатични показатели. Ако се оставят и разумни буферни периоди между отделните микроцели в пътешествието – всичко е ОК!

Canal du Midi
Canal du Midi

Най-емоционален момент?
Таня: Престоят ни в Наварра при моите приятели от планинския клуб към град Естейя беше незабравим и повече от прекрасен! Това бяха едни 6 дни, в които не спирахме да се смеем, изкачихме невероятни върхове и паднах с колелото.
Живко: Най-емоционални за мен бяха първите дни от пътешествието. Много приятно бях изненадан, че автомобилът побра всичкия багаж и се движи без проблем, колелетата успяха да се задържат на паянтовия багажник и керванът просто потегли по дългия си път.
Иван: Един от най-емоционалните моменти за мен бе рожденият ми ден. Целият ден бе изпълнен с приключения. Спасихме ранена птица на пътя, след което група испански лелички ме поздрави с песен на испански и ядохме шоколад Своге. А денят завърши с приятна компания, студена сидра и вкусни манджи в град Овиедо.

Лели пеят песни за рождения ден на Иван по Камино Примитиво
Лели пеят песни за рождения ден на Иван по Камино Примитиво

Най-забавен момент?
Таня: Всеки път, когато испанците не успяваха да произнесат добре имената на Иван и Живко, които се превръщаха в Ебан и Шишко…
Живко: Когато разбрах, че името на любимото ми село в Испания (където зарязахме колата за близо месец) – Villaviciosa в буквален превод означава „село на покварата”.
Иван: Сиренето, което си купихме от Франция, имаше толкова неприятна миризма, че се наложи да го държим извън колата, завързано за багажника за колелата.

Пеша по Camino Norte
Пеша по Camino Norte

Най-труден момент?
Таня: Да се откажем да вървим пеша по северното камино в Испания – отне ни около 4 дни. Бяхме тръгнали да ходим по него и искахме да го извървим докрай, но то ни разочарова с безкрайния си асфалт…
Живко: Когато оставихме Ясен, Надя и Рая на унгарската граница. Изведнъж осъзнах че следващите три месеца трябва да живея само с Таня и Иван.
Иван: Когато в Барселона ми се счупи колелото, чийто ремонт продължи цели 3 дни.

Откраднатото колело в Италия
Откраднатото колело в Италия

Най-красиво място?
Таня: Националният парк Picos de Europa в Кантабрийските планини – прекрасна варовикова планина, която отстои само на 30-тина км по права линия от Атлантика.
Живко: Брегът на река Дунав в пълнолунната нощ на 20 август 2013 на 20 километра нагоре по течението от Оршова.
Иван: Бреговете на град Muja, по които ясно се виждат динозавърски стъпки, застинали в лавата.

Ледник в Швейцарските Алпи
Ледник в Швейцарските Алпи

Каква е първата ви асоциация с Камино?
Таня: Тълпи от хора, асфалт, опороченост…
Живко: Sidra asturiana, Chorizo, Cerveza, Tapas.
Иван: Жълти стрелкички навсякъде.

Площад Сан Марко, Венеция
Площад Сан Марко, Венеция

Най-голямото предизвикателство?
Таня: Да продължим по пътя, дори и след като откраднаха колелото на Живко в Италия.
Живко: …предстои?
– Иван: Да направиш първата стъпка.

Падането на Таня от колелото в Навара, Испания
Падането на Таня с колелото в Навара, Испания

Бихте ли препоръчали този маршрут на приятели или негови вариации?
– Не. Препоръчваме на младите хора да се забавляват и да пътуват много. Да експериментират и с пътища, които не са им препоръчани от някого – ако пък след време се окаже, че сме били на едни и същи места – ще споделяме впечатления и опит.

Pico Urrieillu, Picos de Europa
Pico Urrieillu, Picos de Europa

Бихте ли го направили отново?
Таня: Не и по този начин. Животът е твърде кратък, за да повтаряме едни и същи дестинации.
Живко: Кога тръгваме?
Иван: Да. Тъй като всяко пътуване е свързано с приключения и добри приятели.

Помощта
– Пътешествието би било невъзможно без материалната подкрепа на Sport Depot, NaturaBG.com, Victoria FATA Insurance, PC Store, Кметството на село Церово.
Както и без логистичната подкрепа на Ясен Дюлгеров – Яската. Специални благодарности на всички, които ни посрещнаха в домовете си: братът на Живко (Цюрих), братовчеда на Живко (Милано) и лелята на Живко (Падуа); четири приятелски групи испанци (бивши туристи на Танчето от Овиедо, Леон, Барселона и Естейя); едно българско семейство в Реус, Испания (на ученичка на Таня); френско семейство в Chanes и българските ни приятели в Любляна. Много важна беше и подкрепата на родителите ни, които направиха всичко възможно да ни съдействат. Подкрепи ни и Лесотехническия университет.

Приятелите: Ясен, Надя и Рая на стоп към Унгария
Приятелите: Ясен, Надя и Рая на стоп към Унгария

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.