Първият изцяло електрически самолет летя в Канада

Шестместният електрически хидроплан DHC-2 de Havilland Beaver се носи във въздуха около три минути.

0
 

Сподели

Shares
електрически самолет Harbour Air
Електрическият хидроплан DHC-2 de Havilland Beaver по време на изпитателния си полет | снимка: © harbourair.com

Бележит момент в историята на авиацията записа тестовият полет на първия в света изцяло електрически самолет, създаден от най-голямата компания за полети с хидроплани в Северна Америка Harbour Air и сиателската компания magniX, революционирала електрическата авиация. Преди около година двете компании започват съвместна работа по иновативен проект за създаване на електрическия мотор на първия по рода си подобен граждански самолет, който се захранва от одобрените от НАСА литиево-йонни батерии, използвани и за Международната космическа станция.

Жълтият, изцяло задвижван от електрическа енергия хидроплан е бил пилотиран от основателя и главен изпълнителен директор на Harbour Air Грег Макдугъл. Електрическият самолет е летял около три минути по река Фрейзър близо до Ричмънд (Британска Колумбия), преди да се приземи над реката, минаваща през града – пред нетърпеливите погледи на стотици зрители. Тестовият полет е първата стъпка към сертифицирането на електрически самолети за използване в гражданската авиация – процес, който вероятно ще отнеме около две години, както посочват от компанията.

електрически самолет HarbourAir-FB
„Днес създадохме история“ споделя Harbour Air в профила си във Фейсбук.

В становище компаниите обявиха, че датата 10-ти декември 2019 г. дава начало на ерата в електрическата авиация и вярват, че електрическите самолети ще революционират начина, по който хората пътуват, като наложат полетите от къси до средни разстояния като по-икономични от тези с кола. Освен това мисията на електрическите самолети е в бъдеще да се намалят вредните емисии в силно замърсяващия авиационен сектор. В глобален мащаб авиацията е сред основните фактори, играещи роля при климатични промени, причиняващи емисии на парникови газове.

Макарче полетът е бил тестови от авиокомпанията Harbour Air се надяват през 2022 година вече да могат да превозват пътници с електрически самолети.

Следи най-важните акценти от 360° и в профила ни в Инстаграм.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.