Две състезания, организирани от БФКА, се проведоха през уикенда

Отложеното от февруари Държавно първенство по ледено катерене и състезание по ски алпинизъм, което постави начало на сезона

0
 

Сподели

Shares

Изминалият уикенд беше изпълнен с много спортни емоции, тъй като се проведоха две състезания, организирани от Българската федерация по катерене и алпинизъм (БФКА). В съботния ден станаха ясни държавните шампиони по ледено катерене за 2018 г., а в неделя беше открит сезонът по ски алпинизъм с надпревара в дисциплината “скоростно изкачване”.

Държавно първенство по ледено катерене

Заледените отвеси на Боянския водопад в планината Витоша бяха домакин на отложеното от февруари месец Държавно първенство по ледено катерене.

Държавно първенство по ледено катерене
Снимка: Иван Тотев

Призови места – мъже

Медалите в мъжката надпревара бяха разпределени както следва – злато за Минчо Петков (КА “НСА”), Косьо Локмаджиев (СКАТ „Тангра“, Ямбол) и Тихомир Димитров (АК “Кайлъшка долина”, Плевен).

Призови места – жени

В дамската надпревара държавен шампион за 2018 г. е  Радка Петкова (КА “НСА”). След нея на почетната стълбичка се наредиха Десислава Христова (АК “Планинец’) и Марина Суханова.

Състезание по ски алпинизъм

За 11-а поредна година Боровец прие традиционното състезание по ски алпинизъм в дисциплината “скоростно изкачване”. Участниците трябваше да изминат 3550 м нагоре по писта “Ястребец 1”, с което преодоляха и 859 м положителна денивелация.

Призови места – мъже

Най-добро време при мъжете постави Никола Калистрин (СК “АлПиринСки”, Банско), който финишира за 41 минути и 44 секунди. С постигнатия резултат той се доближи до рекорда по трасето, който е дело на Кирил Николов-Дизела от 2017 г. – 41 минути и 16 секунди. На второ и трето място се наредиха представители на същия клуб – Николай Гугнски и Иван Геров.

Състезание по ски алпинизъм
Снимка: Десислава Ангелова

Призови места – жени

За трета поредна година победител в надпреварата стана Мария Николова (АК “Планинец, София), следвана от Ивона Михайлова (СК “АлПиринСки”, Банско) и Десислава Христова (АК “Планинец, София).

Състезание по ски алпинизъм
Снимка: Десислава Ангелова

Наградите от състезанието призьорите получиха от Петър Попангелов и един от доайените на ски алпинизма в България – Кънчо Долапчиев.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.