Да се запознаем с планинския рид Алабак

Благодарение на инициативата "Алабак" можем да допринесем за опазването, развитието и популяризирането на региона

0
 

Сподели

Shares

Знаете ли къде се намира планинският рид “Алабак”?

Между долините на реките Яденица и Чепинска в Западни Родопи се намира планински рид, който носи името Алабак. Той е известен с факта, че крие в себе си много богатства – останки светилища и крепости и едва ли ще се учудите като ви кажем, че е много красив.

Алабак
Снимка: Фейсбук страница Инициатива „Алабак“

И това не е всичко. Регионът ни предоставя възможност за практикуване на любими наши занимания на открито като планинско колоездене и пешеходен туризъм. Разбираме това благодарение на подробната и леснодостъпна платформа alabak.info.

Самата тя е част от инициатива, която носи името “Алабак” и в същността си цели да опази, развие и популяризира западнородопския рид.

Подробности за инициатива “Алабак”

Идеята за разработване на онлайн пътеводител на региона “Алабак” се заражда преди три години и половина. Чрез реализирането му се поема по пътя именно да се опази, развие и популяризира рида “Алабак”. В същността на опазването на планинския рид лежи наблюдение на района, създаване и поддържане на комуникация с институции, организиране на акции и кампании, насочени към решаването на конкретни проблеми.

Алабак
Снимка: Фейсбук страница Инициатива „Алабак“

Развитието може да се случи като се създаде и поддържа туристическа инфраструктура (пътеки, маркирани маршрути, заслони и хижи, облагородяване на райони около забележителности), наберат се и поддържат база данни с информация за обектите. А самото популяризиране на всичко останало може да се случи чрез различни събития и разпространение на инициативата чрез различни медийни канали и социални мрежи.

Резултатът от всички дейности, свързани с рида Алабак, е по-голяма посещаемост в региона, която се отразява положително за всички. Туристите помагат за препитанието на местните хора, а самите посетители осъзнават колко голям потенциал за алтернативен туризъм има регионът.

Снимка: Фейсбук страница Инициатива „Алабак“

Всеки от нас може да допринесе за инициативата

Все още има много дейности, които могат да се извършат в полза на региона. Именно затова създателите на инициативата “Алабак” не се ангажират с крайни срокове, в които да постигнат основните й цели. Всяка помощ под формата на труд или дарения от всички нас е добре дошла.

Ако вече сте любопитни с какво можете да помогнете, ето и някои от дейностите, в които тепърва можете да бъдете полезни: предпечатна подготовка – за подготовка на информационните табла, Frontend програмист за административните интерфейси на платформата и други функционалности, проучване и описване на забележителности, местен бит и история, организиране на събития, дооформяне на някои пътеки за по-добри веломаршрути, катерене – проучване на стари катерачни обекти, парапланеризъм – проучване и тестване на стара площадка за излитане или евентуално други, видеообработка – за вело (и не само) клипчета за региона, сценарист, режисьор – за евентуален филм за проблемите на реката, попълване всякакви обекти в района – Google Local Guides, проучване и описване на местните производители, превод на сайта на английски, чистене и маркиране на пътеки, за които не е нужен особен опит, фотограф за отразяване на предстоящи събития.

Снимка: Фейсбук страница Инициатива „Алабак“

Сигурни сме, че преотктривате себе си в някоя от изброените горе дейности. Не се колебайте да помогнете за инициативата. Повече информация за нея можете да намерите и в официалната й страница във фейсбук.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.