Европейска седмица за намаляване на отпадъците

0
 

Сподели

Shares

Шестата ежегодна Европейска седмица за намаляване на отпадъците (ЕСНО) ще се проведе от 22 до 30 ноември. Специален акцент на кампанията е разхищаването на храните.

Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Темата не е избрана случайно. Разхищаването на храна е сериозен проблем. Средностатистически домакинствата във Великобритания изхвърлят почти 25% от храната, която купуват. Да се изхвърля храна, означава да се прахосват природните ресурси, използвани за нейното производство, като например вода, енергия, почви. Това е икономическо разхищение, тъй като тези пари са похарчени напразно. По-малко от ¼ от храната, която в момента се изхвърля в Европа и САЩ, би била достатъчна, за да бъдат нахранени около 805 милиона души в цял свят, за които се смята, че страдат от хроничен глад.

Създадени са редица инструменти, които имат за цел да повишат осведомеността за цената на хранителните отпадъци и какво може да се направи по този въпрос. Публикувани са няколко информационни листа на английски език с полезни съвети как да избегнем разхищаването на храни, как да готвим с остатъците от храни и как да се научим да компостираме отпадъци. Домакинствата и предприятията могат да изпробват и калкулатора на хранителните отпадъци – иновативен инструмент, който показва финансовата стойност на хранителните отпадъци.

Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Европейската седмица за намаляване на отпадъците се провежда за първи път през 2009 г. и се радва на изключителен успех в цяла Европа, като чрез нея са изпълнени повече от 25 000 комуникационни дейности в 28 държави. Седмицата се координира от Асоциацията на градовете и регионите за рециклиране и устойчиво управление на отпадъците (ACR+) и е част от широките общоевропейски усилия за намаляване на отпадъците и подобряване на управлението на отпадъците.

Посетете уебсайта www.ewwr.eu, за да научите как вие, вашето семейство и приятелите ви можете да допринесете за прехода към кръгова икономика – икономика, в която продуктите вече са създадени така, че да могат да се употребяват повторно, ремонтират, преработват и рециклират, вместо да се изгарят или заравят в депа, а отпадъците се превръщат в ресурс.

Кампанията предлага набор от онлайн инструменти, включително многоезичен уебсайт, Ръководство за потребление, страница във Facebook и видеоклипове. Най-новият видеоклип, гледан над шест милиона пъти, неотдавна спечели „Златен делфин“ на Петите корпоративни медийни и телевизионни награди в Кан през 2014 г.

Факти и статистики за отпадъците:

През 2010 г. общото количество на отпадъците, генерирани от икономически дейности и от домакинствата в ЕС-28, възлиза на 2506 млн. тона.

През 2010 г. в ЕС–27 са преработени около 2369 млн. тона отпадъци; това включва и преработените внесените в ЕС отпадъци.

През 2012 г. (ЕС-28) 42 % от преработените битови отпадъци се рециклират или компостират, като тази стойност бележи повишение в сравнение с 38% през 2008 г.

Всяка година в Европа се произвеждат около 90 млн. т хранителни отпадъци.

Почти половината от храната в света се изхвърля. По данни на Института на машинните инженери около 2 млрд. т храна така и не стига до масата.

Днес всеки човек в ЕС изразходва 16 т материали годишно, от които 6 т се превръщат в отпадъци, а половината се депонират.

Всеки човек от 500-милионното население на ЕС изхвърля средно около половин тон битови отпадъци всяка година. Към това се добавят огромните количества отпадъци, генерирани от дейности като производство (360 млн. т) и строителство (900 млн. т), а водоснабдяването и производството на енергия са източник на още 95 млн. тона. Като цяло Европейският съюз произвежда до 3 млрд. т отпадъци всяка година.

Европейска седмица за намаляване на отпадъците

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.