На кино от вкъщи: К2 и незабележимите пешаци

Документалният филм на режисьорката Яра Лий отскоро е достъпен за гледане и онлайн.

0
 

Сподели

Shares
кино К2 и незабележимите пешаци
К2 and the Invisible Footmen | снимка: Shah Zaman Baloch (Courtesy of Cultures of Resistance)

За сметка на множеството кино премиери и филмови събития, които бяха отложени или отменени заради COVID-19, световни музеи и галерии отвориха вратите си, за да ни отведат на виртуална разходка из колекциите им. Необходимо бягство от реалността ни предлагат и все повече вдъхновяващи филми за приключения, планини и пътешествия, които са достъпни в мрежата и можем да гледаме от канапето в хола.

Сред тях е и лентата на бразилската режисьорка с корейски произход Яра Лий „К2 и незабележимите пешаци“ (K2 and the Invisible Footmen). Любителите на документалното кино, които не са успели да видят филма на голям екран в рамките на прожекциите му в България, могат да попътуват до спиращата дъха планина Каракорум и втория по височина връх на Земята, К2, в рамките на някакви си 53 минути от вкъщи.

кино К2 и незабележимите пешаци
К2 and the Invisible Footmen | снимка: Courtesy of Cultures of Resistance Network

K2 и незабележимите пешаци е филм, документиращ живота на пакистанските носачи, които съпровождат алпинистите по пътя им до върха. Те са онези, които изнасят всичко необходимо до базовите лагери – храна, гориво, екипировка – но и хората, които първи се впускат в акциите по издирване и спасяване на алпинисти. На практика без тези герои на алпинизма изкачванията на К2 едва ли биха били възможни. Лентата ни среща с една слабо позната култура, като проследява успешната чисто пакистанска експедиция на К2 през 2014г., по случай 60-годишнината от първотао му изкачване. Филмът разказва за човечността и ценностите, които имат значение на 8000м над морското равнище.

В този филм показваме една непозната култура, прекрасни гледки, човечност, сила, страдание. Това всъщност е една универсална история, която не би докоснала единствено любителите на планинарството, приключенията или спорта,

споделя Яра Лий.

Сред отличията на лентата са наградата за най-добър филм на филмовия фестивал в Рио де Жанейро 2015, както и за най-добър документален филм на филмовия фестивал в Саленто, Италия 2015.

Филмът вече е свободно достъпен и за гледане онлайн:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.