Успехи на Пред-световната купа по целно кацане

0
 

Сподели

Shares

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

На 23-ти ноември край Сопот приключи състезанието 2 в 1 – Пред-световната купа по парапланеризъм – целно кацане и петият кръг от Националната лига. Участниците бяха общо 26 от България, Словения и Сърбия. Сред тях има европейски и световен шампион, както и носители на Световна купа като. Само 3-ма от 26-те са жени.

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

Победител стана българинът Цветан Цолов с резултат 15 см. Призовото второ място зае Веселин Георгиев с 26 см, а трети се класира Методи Методиев с 49 см. Само на 1 см разлика след него се класира сръбският състезател Горан Дуркович. При жените първа се класира Риманте Цолова, втора Веселина Петрунова, а трета остана сръбкинята Милица Малинкович.

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

Победителите в крайното класиране получиха парични награди, а за всички отличени имаше предметни награди осигурени от спонсорите на събитието.

Организаторите допълниха, че: „Всички състезатели летяха изключително безопасно благодарение на добрата инфраструктура, лифта, подходящите метеорологични условия и отлично свършената работа на съдии, спасители, медицински екипи и организатори. Те дадоха основание Сопот да се превърне в популярно място за парапланеризъм и в целното кацане.“ Досега в Сопот се провеждаха само състезания в дисциплината крос-кънтри. С домакинството си на Пред-световната купа обаче подбалканското градче отново даде заявка за провеждането на големи състезания от европейски и световен ранг в целното кацане.

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

Организаторите разказа още за състезанието: „Всичките 26 участници в надпреварата отчетоха, че Манастирска поляна е трудна мишена за целене, въпреки подходящите условия за кацане. Изискват се високи умения, много опит и концентрация.“ Предизвикателствата за организаторите от СК „Шамбала“ и Община Сопот тепърва предстоят, защото догодина това място трябва да бъде готово да посрещне световна купа в тази дисциплина.

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

Специална награда на това състезание получи словенецът Антон Сволжак, с чието име се свързва началото на този вид спорт в България. За първи път той идва в страната през 2002 година по работа и остава да живее в Перник. Там се запознава с местните пилоти Димитър Ралев и Методи Методиев, все известни имена в парапланеризма. Те започват да тренират тази дисциплина. В следващите години този спорт придобива все по-голяма популярност и сред българските парапланеристи и много от тях започват да я практикуват. През 2012 Димитър Ралев става европейски шампион, Цветан Цолов става носител на много световни купи и печели призови места на състезания в Европа и други страни. Най-високо в световната ранг листа стига Валери Цветанов, след победата си на Световната купа на остров Бали, Индонезия.

Пред-световната купа по парапланеризъм - целно кацане

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.