Благотворителен ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“

0


Дата на събитието: 01.11.2013

Сподели

Shares

 "1000 Balkan Charity Challenge"

От 1 до 11 ноември по дестинацията Букурещ-София-Букурещ ще се проведе второто издание на благотворителния ултрамаратон „1000 Balkan Charity Challenge“.

„1000 Balkan Charity Challenge“ е уникална за региона на Балканите благотворителна инициатива. За 11 дни участниците ще изминат 1050 километра на територията на Румъния и България. Събитието няма състезателен характер. Пълният дневен курс (това са 160 км средно за колоездачната част и 59 км за бягането) е 8 часа и 30 минути, което изисква много добро здравословно състояние и издръжливост на участниците.

Основната цел на „1000 Balkan Charity Challenge“ е да се съберат средства в подкрепа на благотворителни каузи. Фирми и граждани са поканени да подкрепят 6 каузи в България и 12 в Румъния. Те са внимателно подбрани от организаторите и включват критични социални сфери като грижа за деца и възрастни с увреждания, самотни възрастни хора, образование, развитие на таланти, подкрепа на бедни хора. Първият ултрамаратон привлече подкрепа в размер на 24000 eвро. Даренията за различните каузи се събират чрез специално създадена онлайн платформа: www.1000balkan.com

Фондация „Помощ за благотворителността в България“ (ФПББ) e българският партньор на инициативата. От румънска страна това е благотворителната организация „HOSPICE CasaSperantei“. Спортни партньор за България са Клуб „Бегач“, а за Румъния – Ro Club Marathon и Elite Running.

Целите на събитието са:

– Да насърчава спорта, особено заниманията на открито, като достъпна и доказана алтернатива за здравословен начин на живот.

– Чрез спорта да развива културата на благотворителност и да набере онлайн дарения за хора в нужда чрез лесна за използване платформа в уебсайта на събитието www.1000balkan.com.

– Да свърже хора от двете съседни държави, с позитивна идея и отвъд границите.

– Да развитие съзнание за отговорност към околната среда чрез засаждане на дървета, вместо оставяне на найлонови торбички и бутилки по пътя зад нас. В края на всеки ден маратонците ще засаждат уникални критично застрашени видове – Гинко билоба (Ginkgo Biloba) и Мета секвоя (Meta Sequoya) . Повече информация за тези невероятни дървета може да бъде получена в сайта събитието.

– Да създаде традиция в нашия географски регион на изпитване на човешкото тяло, ум и дух чрез екстремни предизвикателства . Когато пресичаме границите в един аспект на нашия живот, ние неизбежно сме готови да го направим и в други аспекти.
„1000 Balkan Charity Challenge“ е метафора и реален житейски пример за колективна и активна служба в полза на обществото, съчетано с вечния стремеж на човека да преодолява граници и да живее цялостен и праведен живот“, казва Станислав Георгиев, главен финансов директор на УниКредит Тириак Банк и основател на ултрамаратона. Преди това Станислав Георгиев е заемал същата позиция и в УниКредит Булбанк. „Опитът от миналата година показа, че можем да направим промяна, да вдъхновим и стимулираме много хора да направят стъпка към пълноценен живот.“

Стартът е на 1 ноември 2013 (петък) в 7.00 ч. в Букурещ ( Bucharesti, Sector 1, Bd. Expozitiei No.1F – пред централата на UniCredit Tiriac Bank, срещу ЕКСПО център). Маршрутът минава през двата моста, свързващ България и Румъния (Русе – Гюргево и Видин – Калафат). Финалът е на 11 ноември 2013 (понеделник) около 17:30 в Букурещ, на същото място.

Времето за преминаване на целия маршрут е 3 дни в Румъния е и 8 дни в България. На 4-ти ноември групата ще пристигне в центъра на София на бул. „Света Неделя“ 7 пред централата на UniCredit Bulbank около 17:30 ч.

Тук можете да видите маршрута на маратона.

БЪЛГАРСКИТЕ КАУЗИ:

Стипендиантска програма „Готови за успех“, кауза на ФПББ и Фондация „Сирак“

Стипендиантската програма „Готови за успех“е програмата на ФПББ, осъществявана в партньорство с Фондация „Сирак“ от 2006 г. Програмата подкрепя образованието на деца и младежи без родители, отгледани от роднини или в социални домове. Тези деца разполагат с минимални ресурси, за да покрият основните си потребности, принудени са да работят и рядко продължават образованието си – единственият им доход е отпусканата от държавата пенсия. Програмата подкрепя младежите не просто защото са ощетени от съдбата, а защото имат изключително добри постижения и отличен успех. В този смисъл програмата е и предприемаческа. Стипендиите се отпускат за една учебна година (десет месеца). Eдногодишната студентска стипендия е 2000 лева, а ученическа – 1000 лева.

Спорт за деца с увреждания, кауза на ФПББ и Спортен клуб „Бегач“

Първият съвместен проект на Спортен клуб „Бегач“ и ФПББ е осигуряване на занимания с водна терапия на деца с различни заболявания. Заниманията във водната среда подобряват дейността на сърдечно-съдовата система, дихателната система; укрепват костно-мускулния апарат, балансира процесите в нервната система. Освен като лечение, водната рехабилитация има силно емоционално въздействие върху децата и помага за социализацията им. За водна терапия няма осигурено държавно финансиране, затова тя се покрива от родителите и с дарения. В София водна рехабилитация и модифицирано плуване се провеждат в плувен басейн Левски-Спартак от Фондация „Воден път“. За всяко дете се прави индивидуална програма за терапия с различна интензивност и честота според неговото състояние и възможности. Индивидуалните занимания са 15 лева, а груповите – 5 лева.

Програма „Домашни грижи“, кауза на „Каритас“ – Русе

Програмата „Домашни грижи“ на “Каритас” – Русе осигурява комплексна грижа на повече от 400 възрастни, болни и самотни хора в собствения им дом – там, където те се чувстват най-спокойно и добре. Мобилни екипи от социални работници и медицински специалисти помагат на самотно живеещи възрастни хора, които имат нужда от помощ при поддържането на жилището си, пазаруване, поставяне на инжекции и взимане на лекарства, медицинско наблюдение. От 2002 г. работят 6 центъра за домашни грижи – в градовете Русе, Белене, Раковски, Малко Търново, София и в с. Житница. Центровете обслужват и хора от още 8 населени места, които се намират в близост до центровете. Само 60 лв. на месец осигуряват на един възрастен човек комплексни домашни грижи, изцяло съобразени с неговото конкретно състояние и нужди.

Дневен център за деца с увреждания, кауза на БАЛИЗ-Плевен

БАЛИЗ или Българска асоциация за лица с интелектуални затруднения е една от големите национално-представени организации на хора с увреждания. Дневният център за деца с увреждания, управляван от БАЛИЗ-Плевен има капацитет 30 деца и младежи, но в момента реално работи с около 50. Семействата имат достъп до целодневни и почасови грижи, логопедична, психологична, трудотерапевтична и рехабилитациона дейност, организация на свободното време и транспорт. Услугите са държавно делегирани – т.е. са безплатни за родителите. Асоциацията набира средства за да осигурява на децата хипо- и водна терапия – и двата метода оказват позитивно влияние и допълват терапията при деца с аутизъм, психични проблеми, умствена изостаналост, двигателни нарушения, парези и т.н. Цената на една година хипотерапия за децата в центъра е 4800лв. /по 4 посещения на месец/, а за една година водна терапия – 2400лв.

Фонд за подкрепа на семейства на загинали при изпълнение на служебните си задължения, кауза на Уникредит Булбанк и ФПББ

Фондът събира пари за подпомагане на семействата на хора, загинали при изпълнение на служебни задължения. На сериозен риск за живота са изложени най-често полицаи, лекари, пожарникари, журналисти. Фондът е инструмент за набиране на средства и акумулиране на съпричастност по тази тема и ще сътрудничи с всички фондове, създавани от различните професии с подобни цели.

Пещ на колела, кауза на Мрежа „Хлебни къщи“

С набраните пари ще бъде създадена пещ на колела, която ще функционира към планираната софийска Хлебна Къща и ще пътува до различни бедни квартали на София, домове за сираци и възрастни хора, други градове и лагери на бежанци. Каузата ни е освен хляб, да носим на бедните и отхвърлените от обществото усещане за споделеност, топлина, уют и дом. „Пещите на мира“ са програма за правене на хляб заедно с хора от уязвими и маргинализирани групи и различни култури и етноси. Пещта и хляба са форма на общностно средище: огнището създава фокус на сътрудничество и обич между хората. За ремонтирането на пещта са необходими 1500 лв, а за всяко нейно преместване и посещение на място разходите за път, труд и консумативи са 500 лв.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.