Христо Цветков – за новоучредената Асоциация на ултрамаратонците в България

Таня Иванова с интервю с основателя на Асоциацията на ултрамаратонците в България

0
 

Сподели

Shares
Българският отбор начело на класирането на 24-часовия ултрамаратон в Кладно, 2019; снимка: АУБ

Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.

След няколкогодишни усилия в България вече има Асоциация на ултрамаратонците. Целта е да се популяризира спортът сред масите и да бъде изградена структура, в която той да съществува извън границите на любителските преживявания. Това обясни за сп. 360 председателят на асоциацията Христо Цветков (известен в бегаческите среди като Ицо пак тича). Става дума за състезания в стандартизираните от Международната асоциация (IAU) дисциплини, а не за планински и трейл ултрамаратони с произволни параметри на трасето. Мисли се и за организиране на първия национален шампионат по ултрамаратон през следващия сезон.

Ето какво още обясни Христо Цветков пред Таня Иванова:

От колко време работите в тази насока, за създаването на подобна асоциация? Kакво наложи създаването й?

Идеята се зароди преди близо две години. Вече се беше заформила малка общност от ултрамаратонци, които се състезаваха в официалните дистанции и искахме някой да ни представлява, за да можем да участваме на международни първенства. Проучихме как стоят нещата организационно в международната асоциация – организатор (International Association of Ultrarunners), откъдето ни отговориха, че могат да приемат за член само националната федерация по лека атлетика (БФЛА за България) или неин асоцииран представител. Срещнахме се с г-н Карамаринов, който ни обеща, че ако документално подготвим такъв орган и се нагърбим с работата по него, БФЛА ще ни делегира организационните права и задължения за българското ултра бягане. И двете страни се съгласихме, че това е добра идея, тъй като щяхме да можем необезпокоявани да работим в посока развитие и популяризиране на спорта. Благодарим на БФЛА за оказаното доверие!

Емил Генов (вдясно) се класира на трето място в националния шампионат на Италия на 24 часа; снимка: АУБ

Как бяхте избран за председател и защо точно Вас избраха? 

Асоциацията на ултрамаратонците в България е сдружение с нестопанска цел и председателят й беше избран като на всяко друго такова сдружение – на учредителното събрание. Бях избран, тъй като аз започнах тази инициатива преди време и съм най-запознат с различните страни, с които трябва да комуникираме, техните правила и процеси. Така или иначе, това е по-скоро представителна роля, няма по-голяма тежест в Управителния съвет. Управителният съвет се състои от петима души, всички с релевантен опит в една или друга форма.

Христо Цветков след победата си в националния шампионат на Израел по ултрамаратон (50 км за 3 часа и 24 минути). снимка: АУБ

А защо се нагърбвате с тази работа, няма ли да отнема много време, в което можете просто да бягате?

Когато започнах да се състезавам в този тип дисциплини, ми направи впечатление, че шосейните и пистовите ултри, които са стандарт за ултрамаратоните в много държави по света, в България бяха пренебрегвани, за сметка на планинските приключения. Поставих си за цел да опитам да популяризирам тези състезания, да намеря съмишленици и да развия колективния опит, който българското бегаческо общество има. Оттогава направихме няколко средно големи крачки в правилната посока, но смятам, че тази стъпка беше нужна, за да придобие спортът по-голяма тежест и да привлече още последователи. Това, естествено, ще ни коства време и усилия, но в голямата картинка обществената полза многократно ще компенсира спорадичните пропуснати тренировки.

Снимка: АУБ

Кой влиза и ще влиза в асоциацията? Какви са целите?

Всеки бегач в България, с афинитет към този тип бягания или просто с желание да помогне на движението, ще може да членува в АУБ. Целите ни, както вече споменах, са да популяризираме спорта сред масите и да изградим структура в която той да съществува извън границите на любителските преживявания. Вече започнахме да финализираме официална статистика – ранглисти, национални рекорди. Определихме нормативи за участие на континентални и световни първенства. Мислим в посока организиране на първия национален шампионат по ултрамаратон през следващия сезон. Но искам да отбележа, че всичко това е свързано само с ултрамаратоните в стандартизираните дисциплини от IAU, не се късае за планински и трейл ултрамаратони с произволни параметри на трасето.

Как ще финансирате дейността си?

В момента се финансираме „на мускули“. Искахме да вдигнем всичко със собствени сили и да постинем някакъв напредък, преди да се обърнем за финансиране към спонсори и помощници. В близко бъдеще се надяваме да публикуваме положителни новини и в тази посока.

Ради Милев подобрява световния рекорд на 48 часа за мъже над 70 години, Тимишоара 2018; снимка: АУБ

Статията развива седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, като обръща по-сериозно внимание на една избрана тема.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.