Как да изберем непромокаемо яке?

Видове и характеристики

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: pixabay.com

Едва ли има човек, който не е изпитал на гърба си несгодите на лошото време. Ходенето в дъжда, мокрите дрехи и продължителното им носене в студа, освен че може да ни простуди, със сигурност не е комфортно усещане.

В такива условия непромокаемите якета са отлично средство за защита и по-долу ще разгледаме тяхното предназначение и особеностите на материала, от който се произвеждат. Ще разберете степените на водоустойчивост и какви са особеностите при избора им?

Защо е необходимо непромокаемо яке

Водоустойчивите якета, или water-resistance решенията, са връхни дрехи, изработени от специален материал, имаща способността известно време да задържа влагата или водата на повърхността си и така предотвратява нейното проникване във вътрешността. Ако те бъдат излагани продължително време под дъжда, ще се намокрят. Непромокаемите решения, наречени waterproofness, издържат на продължително излагане във водна среда и те ще ви предпазят сухи дори и в големи дъждове.

Видовете непромокаемо мъжко и дамско връхно облекло са отлично средство за защита от лошите метеорологични условия. Без значение дали сте в гората, в планината, преодолявате продължителен преход, или сте на отдалечено място, с непромокаемото яке ще останете сухи.

От какъв материал е изработено

непромокаеми якета

За производството на непромокаемите якета предимно се използва текстил, който допълнително се третира по външната част с полимерни импрегнации. По този начин водата се събира на капки и се стича по повърхността на материята, но не прониква във вътрешността ѝ. Така се постигат водоотблъскващи свойства на материята или тя става хидрофобна. За да имате още повече възможности за избор, в онлайн магазините за спортни стоки днес се предлагат непромокаеми якета с различна степен на водоустойчивост. Това дава възможност за прецизен подбор спрямо условията за експлоатация.

Каква е водоустойчивостта

В съвременните непромокаеми якета тя се обозначава под абревиатурата DWR, която идва от английското “durable water repellent” или “дълготрайно водоотблъскващо импрегниране”. Степента се тества чрез пръскане с вода и се обозначава с две цифри. Първата информира какъв процент от тъканта остава суха след теста, а втората показва количеството изпирания без нарушаване на хидрофобните свойства.

Това означава, че материя със степен на водоустойчивост DWR 90/20 ще остане 90% суха и нейното хидрофобно покритие ще остане непокътнато до 20 пранета. Условно има три нива:

  • DWR 80/10 – минимумът за подобен вид облекло и по скоро е със степен на ветроустойчивост, а цените са сред най-достъпните;
  • DWR 80/20 – стандартно импрегниране за повечето видове;
  • DWR 80/50 – максимумът за водоустойчивост.

Нивото на водонепропускливост се измерва още и във височина на воден стълб. Тоест, тъканта е тествана при какво налягане на водата течността прониква през власинките на материята от вътрешната страна. Колкото по-високо е налягането, толкова по-устойчива и непромокаема е материята. 1500 е най-ниската степен, а най-високите достигат над 20000.

Снимка: pixabay.com

Как да изберем мембранно яке

Счита се, че връхните облекла с воден стълб от 1500 до 5000 са най-подходящи за студено време с дъжд и сняг. Мембрана с индикатор над 10 000 е подходяща за буря и непредвидимо време. Ако се нуждаете от най-добрата водозащита и непропусклива мембрана, насочете се към вариантите с ниво 20 000 и характеристики, като наличие на външен водоотблъскващ слой, допълнително обработени шевове, водозащитен цип и т.н. Ако спортувате редовно, без значение от метеорологичните условия, редно е да притежавате връхни облекла с различни нива на защита от влага.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.