„Boleron travel stories“: Пътешествия с планински водачи

0
 

Сподели

Shares

 

Вече 12 години търсим най-интересните истории, свързани с приключески пътувания. През това време сме научили, че най-важното на път е сигурността, а тя идва от партньора, с когото пътуваш, и от предварителната подготовка за мястото, където отиваш. Затова се радваме, че намерихме верен спътник – първият онлайн застрахователен брокер Boleron. С него ще ти разкажем в детайли за най-интересните места и най-опитните пътуващи хора, които сме открили – в новата ни рубрика “Boleron travel stories”.

След като те запознахме със Занзибар и един от първите българи там, който е създал кайт училище и води групи наши туристи и кайтъри, те срещнахме със Стефан Стефанов и Александър Вандов от Panic Frame and Travel – туристическа агенция, която организира пътешествия с кемпери по отдалечени и забележителни места по света. После своите съвети дадоха петима български бегачи, които обикалят света, за да участват в някои от най-трудните и интригуващи състезания – т.нар. бегачески туризъм.

Сега е ред на пътешествията с планински или алпийски водачи. 

tihomir_dimitrov_klienti
В зимната планина. Източник: Личен архив на Тихомир Димитров

Изкачването на висок или труден връх, преминаването на скален маршрут, осъществяването на трекинг по сложен планински терен често изглеждат недостижими, но при определена физическа подготовка, човек може да сбъдне подобна своя мечта с помощта на планински или алпийски водач (за разликата между едното и другото – малко по-долу). Разбира се, можеш да се обърнеш към услугите на тези хора и просто ако искаш да посетиш непозната за теб планина и да се разходиш по нови пътеки. Срещаме те с двама от най-опитните такива водачи в България, които водят клиенти до различни живописни и мечтани места по света.

Тихомир Димитров

е петкратен държавен шампион и бронзов медалист от световно първенство по ледено катерене. Води клиенти в чужнбина от 2008 г. Планински и алпийски водач, аспирант към IFMGA (International Federation of Mountain Guides Associations).

tihomir_dimitrov_2
Тихомир Димитров. Източник: Личен архив

Това означава, че мога да водя хора и във високата планина. Съдружник съм в най-голямата туроператорска форма в сферата на планинските екскурзии в България – “Бюро Радецки”. Предлагаме услугата на планински и алпийски водач (алпийският водач води клиентите по планински и скални маршрути, при които се налага използването на въже и екипировка за катерене и алпинизъм – бел.ред.).

Най-често водим клиенти в Алпите, защото са най-достъпната и голяма планина до България, на територията на Италия, Швейцария, Австрия и Франция – държави с отлична инфраструктура. Най-привлекателният връх е Монблан, най-високият връх в Алпите. Други места, до които често ходим, са планините на Балканите – Олимп (Гърция), Проклетия (Черна гора), Карпатите (Румъния), както и в Кавказ. Предлагаме над 650 екскурзии на всички континенти”.

ВИЖ за „Свръзка“ – българският филм за планински водачи, тук.

tihomir_dimitrov_7
Тихомир Димитров. Източник: „Бюро Радецки“

Георги Георгиев – Черния

е алпийски водач, сертифициран от IFMGA. От 1994 г. води хора в Алпите, Хималаите, Южна Америка и навсякъде, където има планини.

„При тези пътувания, особено в страни, за които нямаме много информация или законодателството е по-комплицирано, минаваме през местна агенция. На места сме задължени да го правим, на други го използваме, за да ни осигурят необходимата логистика“.

georgi_georgiev_chernia_3
Георги Георгиев – Черния. Източник: Личен архив

Как преценявате нивото на подготовка на клиента, ако не го познавате предварително, а той желае по-сложно изкачване?

ТихомирВ сайта ни за всяка екскурзия пише какво ниво трябва да притежава клиентът, както и дали е за напреднали, опитни или екстремни туристи. Ако се колебаят, имаме препратка/линк към това какво представлява екскурзия за напреднали планинари. Най-добрият вариант е първо да дойдат на екскурзия от подобен тип, но в България, за да преценят. След това им даваме насока. Доста пъти клиентите нямат реална преценка за нивото си.

tihomir_dimitrov_5
Тихомир Димитров с група клиенти в планината. Източник: Личен архив

Георги: Повечето водачи се опитваме да работим с постоянни клиенти, защото това, от една страна, на нас ни дава сигурност, ние познаваме човека, когото водим, а от друга – участваме в неговото израстване като планинар. С тези хора можем непрекъснато да правим нови неща, интересни както за тях, така и за нас. Когато не познавам хората, с които ще работя, особено ако става дума за нещо по-технично, правя тестово излизане в България или най-малкото събирам информация от клиента за нещата, които е правил.

Виж повече за професията „водач“ тук.

georgi_georgiev_chernia_1
Водач е клиенти. Източник: Личен архив на Георги Георгиев – Черния

А ако някой е надценил възможностите си и бави цялата група?

Тихомир: Ако сме двама водачи, единият остава да се грижи персонално за него, а другите продължават по плана. Ако теренът е много труден, се съобразяваме с темпото на най-слабия и се прибираме, няма как, но това се случва рядко, защото много добре преценяваме нивото на клиентите. Правим малки и хомогенни групи с добре подготвени хора, проверяваме ги и това води до успех на нашите експедиции. Ако всичко е наред с времето, нямаме такива, които да не изкачат дадения връх.

tihomir_dimitrov_4
Успешно изкачен връх с планински водач. Източник: Личен архив на Тихомир Димитров

Как трябва да се подготви човек, ако иска да отиде в Алпите или Хималаите? 

Тихомир: Първо, той трябва да има добра физическа форма и добър здравен статус. Това означава да може да изминава с не много тежка раница по 1000 м денивелация всяка седмица. Например, на Витоша – тръгва от Драгалевския манастир, прави 1000 м денивелация, а ако се качи до Черни връх – още по-добре, и това да го прави всяка събота и неделя. Когато го прави регулярно, това гарантира неговата добра физическа форма. Второто нещо в подготовката за високи планини, където винаги има зони с ледници и сняг, е да посети курс по зимно планинарство, за да се научи да работи правилно с пикел, котки и лавинна екипировка, да има техника на придвижване. Трето, ако желае да отиде на малко по-труден връх, трябва да практикува катерене един път седмично, за да се научи как да се придвижва по скалист терен, който на места е отвесен.

ВИЖ съвети за начинаещи планинари тук.

georgi_georgiev_chernia_5
Георги Георгиев – Черния с клиенти. Източник: Личен архив

Георги: Клиентът трябва да се подготви на първо място кондиционно. Ако е свикнал да прави еднодневни преходи или леки изкачвания, а иска да направи нещо по-сериозно, трябва физически да има капацитета да го извърши. Ако е по-технично изкачването, правя на клиентите си малко обучение на място, което като трудност или като тип терен кореспондира на мястото, на което отиваме. Тоест, не само кондиционно, но и технически трябва да имат капацитет. Решенията, обезопасяването на маршрута ги прави водачът, но отговорността би трябвало да е споделена, не водачът да върши всичко, а клиентът да стои с вдигнати ръце и да чака. Ние трябва да им помагаме да израстнат като планинари, да не ги държим на едно ниво, а малко по малко да им помагаме да стават по-добри, да могат да мислят и да се насочват към по-различни неща.

 

tihomir_dimitrov_6
Тихомир Димитров (вляво). Източник: Личен архив

На какво разчитате при инцидент в друга държава?

Тихомир: Не сме имали подобен случай, защото много точно спазваме пропорцията на един водач колко клиенти може да има. По този начин се гарантира максималната безопасност. Само на висока надморска височина се е случвало някой от клиентите да се разболее от височинна болест, но това няма как да го избегнем, защото е строго индивидуално за всеки организъм. Например, нощуваме в хижа “Маргарита”, която се намира на 4554 м в Алпите. Клиентът развива височинна болест – в хижата са добре подготвени, дават бутилки кислород, на сутринта идва хеликоптер, взема човека и той след 15 минути е в болница. В Алпите и високите планини по света винаги има хеликоптери, които от доста големи височини бързо свалят хора.

tihomir_dimitrov_olimp
В планината Олимп. Източник: Личен архив на Тихомир Димитров

Правим застраховки, които да покриват минимум 10000 евро разноски за спасителни дейности и 20000 евро за медицински разходи – транспорт с хеликоптер и после престой в болница. За щастие, никога не сме ги използвали.

Винаги трябва да се проверява и водачът – дали е сертифициран. Той познава мястото, терена, местата за нощуване, транспорта, логистиката, няма нужда вие да откривате топлата вода. Както и да не се подценява големината на групата и да не се записват в по-големи групи само за да им излезе по-евтино.

Георги:

Много е важно, когато пътуваме, независимо дали по планините по света, или по планините в България, да имаме застраховка, която да покрива рисковете.

Можете да направите изцяло онлайн планиска застраховка, която важи активности в планините на територията на България, но ако практикувате екстремни спортове, включително алпинизъм, катерене или извънпистово каране на ски и сноуборд и тн. трябва да изберете специализирана застраховка за Екстремни спортове.

georgi_georgiev_chernia_6
Георги Георгиев – Черния. Източник: Личен архив

В страните с развит планински туризъм планинското спасяване е много добре развито. От друга страна, голяма част от обучението на водачите е точно как да реагираме в критични ситуации. Понякога инцидентите са такива, че ние можем да ги овладеем, но има случаи, в които се налага да се търси помощ. Би трябвало водачът да е достатъчно гъвкав и да може да окаже необходимата помощ или да подаде сигнал и да влезе във връзка със съответните спасителни служби. Има известна разлика между нашето и чуждото законодателство – навън водачите по-често викат спасителна служба, защото ако те организират спасителна акция или овладяване на инцидента и това не проработи, влизат в наказателна процедура.

ВИЖ туристическата застраховка на първия изцяло онлайн брокер на застраховки Boleron.

При катеренията увисване и падане на клиент е нещо, което се случва – за нас е рутинна работа да помогнем и да извлечем клиента. Имал съм случаи с клиенти, които са получавали травма и тя не им е позволявала да продължат, така че ми е се налагало сам да организирам спасителна акция и транспортирането им, защото на мястото, на което сме били, просто не се е предлагала такава услуга. Случвало ми се е както в Непалските Хималаи, така и в близки страни, като Северна Македония. Травма в коляното, инсулт – всякакви случаи съм имал. Тогава водачът трябва първо да определи какъв е инцидентът и до каква степен може да окаже помощ. Често помагаме на спасителите, като не стоим да ги чакаме, а се придвижваме донякъде, стига състоянието на човека да позволява това.

Когато двама души споделят най-доброто и най-лошото, те вече не са си чужди. Гастон Ребюфа

tihomir_dimitrov_alpi
В Алпите. Източник: Личен архив на Тихомир Димитров

Имали ли сте случаи, в които ваши клиенти започват да се занимават активно с алпинизъм и катерене, да правят постожения, които са надхвърлили очакванията ви?

Тихомир: Твърдо се срещат такива хора, които се “запалват” по планината, влагат много енергия да тренират на скали, на лед, първоначално с треньори, а после и самостоятелно да практикуват екстремно планинарство, катерене, алпинизъм. Това се случва постоянно, защото планината и планинарските спортове развиват стремежа към откривателство.

ГеоргиНе смятам, че е лошо да си клиент, даже напротив. Водачът си е свършил работата, когато този човек от клиент е станал самостоятелен планинар, който сам си поставя предизвикателства и ги преодолява.

По този начин планинарската култура и планинарската общност се разрастват и вървят напред.

georgi_georgiev_chernia_2
На връх Гран Парадизо. Източник: Личен архив на Георги Георгиев – Черния

Това, че един човек е излязъл след време от зоната, в която е бил клиент, и продължава като самостоятелен планинар, мен само може да ме радва.

Вижте всички интересни истории на път тук и не спирайте да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

 

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.