„Boleron travel stories“: Първата българска агенция за пътешествия с кемпери

0
 

Сподели

Shares

Вече 12 години търсим най-интересните истории, свързани с приключески пътувания. През това време сме научили, че най-важното на път е сигурността, а тя идва от партньора, с когото пътуваш, и от предварителната подготовка за мястото, където отиваш. Затова се радваме, че намерихме верен спътник – първият онлайн застрахователен брокер Boleron, с който ще ти разкажем в детайли за най-интересните места и най-опитните пътуващи хора, които сме открили, в новата ни рубрика “Boleron travel stories”.

След като ти разказахме за Занзибар и един от първите българи там, който е създал кайт училище и води групи наши туристи и кайтъри, сега те срещаме с други интересни и компетентни в това, което правят, хора – Стефан Стефанов и Александър Вандов от Panic Frame and Travel. Става дума за туристическа агенция, която организира пътешествия с кемпери по отдалечени и забележителни места по света.

Виж какво направиха Panic Frame and Travel миналата година в България – тук.

camper_3

Разговаряхме със Стефан и Александър веднага след като се завърнаха от поредното си пътешествие и ги попитахме какво трябва да знаем, ако искаме и ние да пътуваме с кемпер.

Откъде се завръщате?

От друга планета (смеят се). Завърнахме се току-що от Исландия. Ние сме травел агенция, която предлага тази услуга – бихме казали, единствените в цяла Европа. Събираме различни хора, по-точно те сами се събират, според интересите им, заплащат за дадена дестинация и ги разпределяме – по години, по интереси в един от тези 3 кемпера, понеже пътуваме с 3 кемпера. Създаваме едно много по-различно пътуване, защото повечето хора, които пътуват с нас, се качват на кемпер за първи път. Изживяват абсолютно ново усещане, излизат от зоната си на комфорт, създават нови приятелства. Всеки от тях живее в някакъв по-модерен свят, с всякакви продоволствия – много вода, електричество, храна, а в кемпера всичко е доста по-компресирано. Така пътуващите започват да оценяват живота.

ВИЖТЕ: Мисията възможна: От двуетажен автобус в кемпер (видео)

camper_5

Как минава един ден в кемпер?

В повечето случаи доста динамично, тъй като обикаляме интересни места, стараем се да покажем максимално повече на хората, да използваме оптимално времето, с което разполагаме, и да видим повече. Кемперът ти дава

свободата да спреш, където искаш

да пренощуваш, където искаш, да пътуваш, да не се съобразяваш с хотели, разстояния до забележителности и всякакви други логистични проблеми. Просто наистина е голяма свобода. Но темпото зависи и от самата група – колко бързо ще се организираме да тръгнем, да закусим, колко време ще прекараме на определена локация…

Имате ли опит с каравани и бихте ли направили сравнение?

Предпочитаме кемперите. Шофьорът не е отделен от групата. Иначе, предимството на караваната е, че можеш да я позиционираш някъде и да имаш свободна кола, с която да обикаляш, но пък кемперът е много по-удобен специално за нашия тип пътувания. Караваната е подходяща, ако останеш на една локация по време на почивката.

ВИЖТЕ: Z-Triton: Пътувай по най-странния начин

camper_6

Какво трябва да знаят хората, които искат да наемат или купят кемпер?

Това не е малка инвестиция и най-важното е да имат свободно време, за да могат да се възползват от нея. Цената на един сносен кемпер започва от 50 000 и може да стигне до 150 000 лева – ако го използваш 10 дни в годината, той просто се обезсмисля. Колкото до наемането – зависи от нуждите, има кемпери за двама, за четирима, за шестима души. Имахме клиент, който си закупи 4-5 пакета за различни дестинации. Учудихме се от сумата, която е склонен да похарчи за това – оказа се, че е притежавал кемпер, но с времето е осъзнал, че не го използва достатъчно, няма приятели, с които да сподели такъв тип пътувания, и затова решил сумата от продажбата на кемпера да я инвестира в пътувания. Така че, човек трябва да има приятели със сходни интереси и достатъчо свободно време, за да може да се възползва от тази не малка инвестиция.

camper_1

Как протича организацията на едно такова пътешествие с кемпер? Какво трябва предварително да се провери?

Трябва да се помисли за много неща – къде може да се обслужи този кемпер, защото водата, топлината, всичко в него е ограничено, особено когато е за повече хора. Трябва да се проучи откъде ще се мине, къде ще се зарежда с гориво, къде ще се пълни вода, къде ще се изпразни мръсната вода, къде ще се обслужи тоалетната. Такива неща.

В случай на инцидент по време на пътешествие в отдалечен район как се реагира и трябва ли участниците да имат някакви специални застраховки?

Всеки туроператор е задължен да прави стандартна туристическа застраховка с покритие до 10 000 евро, а повечето ни клиенти, имащи опит с пътуването, си имат и допълнителни застраховки, които са прпоръчителни. Разбира се, ако ходим на някакви по-екстремни места, например, да изкачваме планини или да имаме пакет, свързан с друга агенция, когато си правим резервация и пакетът минава през нея, тя прави допълнителни застраховки. Досега не се е налагало да използваме каквато и да е застраховка, не сме имали инциденти. В Норвегия и Исландия пък туристическата застраховка е безплатна – каквото и да ти се случи там, ако си турист и имаш нужда от наземен транспорт, хеликоптер, медицинска помощ, абсолютно всичко ти е безплатно. Но това е изключение само за тези две държави. Всички наши клиенти имат застраховки. 

Виж туристическата застраховка на първия изцяло онлайн брокер на застраховки Boleron.

А какви хора пътуват с кемпер?

От наша гледна точка, всичко е маркетинг. Ако успееш да “стигнеш” до един клиент, да му представиш пътуването с кемпер по интересен начин, независимо от каква прослойка е човекът, спечелиш ли доверието му, той би предприел такова пътешествие. Имали сме хора от всякакви прослойки, но общото между тях е приключенският дух. Разбира се, хора, свикнали на all inclusive пакети, със сигурност няма да предприемат пътуване с кемпер. Всъщност, повечето, които пътуват с нас, се качват на кемпер за първи път.

Щом участват предимно хора, които за първи път се качват на кемпер, сигурно има и някои комични ситуации, неловки моменти?…

Още по време на първия ни трип, в Исландия, дойде една жена, която беше пътувала само в този тип екскурзии – all inclusive, в Тропиците, летни дестинации, нямаше никакъв опит с къмпингуването. Обяснихме й, че един кемпер разполага със 120 литра вода и понеже сме в Исландия, особено в северната част на острова – тя е доста безлюдна и дива, водата трябва да се пести – дали за измиване на тенджерки, чашки и всякакви такива неща, трябва една вечер да останем без баня. Тя обаче не го прие насериозно, влезе и се изкъпа с тези 120 литра и остави всички останали без абсолютно никаква вода за ден и половина. Други проблеми по-съществени не сме имали, повечето хора се адаптират доста бързо. Първия-втория ден са шокирани, понеже им е тясно, пътуват по 5-6 души в кемпер, но след това свикват и започват да се грижат за кемпера с една рутина, всеки знае какво да прави сутрин, обед, вечер и т.н.

ВИЖТЕ: Ретро кемпери: 7 необичайни машини

camper_2

Значи, за да преживее човек едно такова хубаво пътешествие с кемпер, трябва да се настрои за някои лишения, все пак.

Лишения, ако са повече хора. Ако си вземете кемпер за двама души, 120 литра вода би стигнала и за 3 дни. При нас обаче е друго, понеже искаме всичко да е колективно, да пътуват повечко хора, да създават приятелства, да изживяват заедно цялата емоция на пътешествието. Това зависи и къде се намирате. В случая с Исландия – ако е в северната част, кемперите се обслужват по-трудно, но това е за 2-3 дни максимум, в южната част пътуваме от къмпинг до къмпинг по около 100-150 км, което дава възможност за презареждане на всички тези неща, като газ, вода, сменяне на тоалетна. Трябва просто човек да влиза в положението – къде се намираме, и да бъде търпелив.

По какъв начин кемперът, когато влезе в живота на човека, променя този човек?

Ами, променя го много. Разсъждавали сме над това, наблюдавали сме клиентите си. Те идват като абсолютно непознати. Повечето хора пътуват сами. Например, в кемпер има една двойка и още трима души, които са абсолютно непознати един за друг, самостоятелно пътуващи. Връщат се различни хора, започват да ценят много повече цялото си съществуване, всичките ресурси, с които разполагат в градското всекидневие, създават дълбоки приятелства, не мимолетни приятелства просто защото са изживели нещо заедно там за седмица. От 3 години сме на пазара и от първите ни групи хората все още са приятели, виждат се, има такива, които станаха гаджета, после създадоха семейства, вече имат и деца. Много е интересно, наистина, широкоспектърен социален експеримент е това нещо. И сме много доволни, че хората си тръгват от едно такова пътуване наистина по-различни, а после се връщат отново, което е най-големият комплимент за нас.

 

Вижте всички интересни истории на път тук и не спирайте да пътувате безопасно с туристическа застраховка от Boleron.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.