Магията на Пирин: Кременски езера

 
0

Отново е денят, който посвещаваме на красотата на българската природа. Днес за пореден път ще се разходим в една от най-любимите ни планини, за да ви запознаем с още едно място, което впечатлява с красотата и дивотията си. Мястото този път е езеро и всъщност не едно. Най-вероятно ще се досетите като ви кажем, че са известни под наименованието Кременски езера.

Кременски езера
Кременски езера –
поглед от връх Джано/Снимка: Михаела Стоянова

Те се намират в Пирин и са обградени от върховете Сиврия, Джано и Кременски връх. Езерата са общо 9, като 7 от тях са постоянни, а 2 – пресъхващи. Те образуват най-голямата езерна група в Пирин с обща площ от 196 декара. Най-голямото сред тях е Долното езеро. То е в групата на трите езера, които са най-известни. Със своята дълбочина от 27 м Долното Кременско езеро се нарежда на трето място в Пирин след Поповото и Тевно Василашко. Езерата се намират в землището на село Кремен, откъдето всъщност идва и името им.

Как се стига до Кременските езера?

Кременските езера не са чак толкова популярни сред туристите. Това може би е така, защото пътеката, по която се стига до тях, не е маркирана. Тя тръгва от хижа Безбог, но още в самото начало минава през гъсти клекове. След като се излезе от тях, се стига до долината на река Ретиже, подсича се връх Сиврия, а оттам първото по-голямо езеро, което се достига, е най-голямото от тях – Долното.

Времетраене

Разходката до езерата е приятна и отнема около 2 часа и 30 минути. По тази причина е възможно да се удължи, като се изкачи и някой от връховете в околността. Това е особено подходящо за любителите на неотъпканите пътеки. В случая може да се стигне до върховете Сиврия и Джано. А от Джано се открива и една от най-красивите гледки към трите езера.

 

 

Кременски езера –
поглед от връх Джано/Снимка: Михаела Стоянова

Още красиви маршрути в Пирин можете да намерите тук.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.