Магията на Пирин: Кременски езера

1
 

Сподели

Shares

Отново е денят, който посвещаваме на красотата на българската природа. Днес за пореден път ще се разходим в една от най-любимите ни планини, за да ви запознаем с още едно място, което впечатлява с красотата и дивотията си. Мястото този път е езеро и всъщност не едно. Най-вероятно ще се досетите като ви кажем, че са известни под наименованието Кременски езера.

Кременски езера
Снимка: Михаела Стоянова

Те се намират в Пирин и са обградени от върховете Сиврия, Джано и Кременски връх. Езерата са общо 9, като 7 от тях са постоянни, а 2 – пресъхващи. Те образуват най-голямата езерна група в Пирин с обща площ от 196 декара. Най-голямото сред тях е Долното езеро. То е в групата на трите езера, които са най-известни. Със своята дълбочина от 27 м Долното Кременско езеро се нарежда на трето място в Пирин след Поповото и Тевно Василашко. Езерата се намират в землището на село Кремен, откъдето всъщност идва и името им.

Как се стига до Кременските езера?

Кременските езера не са чак толкова популярни сред туристите. Пътеката към тях започва от хижа Безбог. Тръгва се от лявата страна на езерото и още в самото начало минава през клекове. След като се излезе от тях, се върви за кратко на открито. Пътят продължава в гора, откъдето започва по-трудният етап – изкачванията. На моменти се пресича река и се преодолява каменист терен. Вървенето нагоре продължава до Долното езеро.

Кременски езера
Долно Кременско езеро; Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене

Разходката до езерата е приятна и отнема около 2 часа и 30 минути. По тази причина е възможно да се удължи, като се изкачи и някой от връховете в околността. Това е особено подходящо за любителите на неотъпканите пътеки. В случая може да се стигне до върховете Сиврия и Джано. А от Джано се открива и една от най-красивите гледки към трите езера.

Кременски езера
Поглед от връх Джано; Снимка: Михаела Стоянова

От хижа Безбог до самите езера има червена маркировка, като в едно от разклоненията в гората се появява и жълта, която е още по-добре различима.

Още красиви маршрути в Пирин можете да намерите тук.

Сподели

Shares

1 коментар

  1. 2’30 часа е в двете посоки или само в едната посока ако не се катери връх?

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.