Магията на Пирин: връх Каменица

0
 

Сподели

Shares

Една от притегателните сили във втората ни по височина планина е извисяващият се на 2822 м връх Каменица. Освен че е петият най-висок връх в Пирин, той е и много красив и специфичен. Това го прави лесно разпознаваем, дори и отдалече. Също така, когато достигнем до него, виждаме нещата от съвсем различен ъгъл. Гледката отгоре обхваща почти цялата планина и определено възнаграждава усилията, които сме положили по време на изкачването му.

връх Каменица
Поглед към връх Каменица малко над Тевно езеро/Снимка: Михаела Стоянова

Каменица не е от лесните върхове за преодоляване. Няма и туристически маршрут, който да ни отведе до него. Все пак има няколко начина да стигнем до 2822 м. Можем да го направим от заслон Тевно езеро (най-популярните маршрути към заслона са от хижите Безбог, Пирин, Беговица и Демяница), откъдето всъщност се открива най-добрата гледка към самия връх. Също така, има възможност да започнем подхода си към върха и от хижа Беговица.

По-добрият вариант обаче е да изкачим Каменица от заслон Тевно езеро. Тръгнем ли, малко по малко ще видим как се изменя перспективата. Ще разберем, че колкото повече приближаваме върха, толкова по-различен става той. Вариантите за достигане до върха от Тевно езеро са два. Единият от тях преминава през връх Малка Каменица. Тръгва се към Дясна Кралевдворска порта и оттам се продължава нагоре към върха.

Дясна Кралевдворска порта
Тевно езеро от Дясна Кралевдворкска порта/Снимка: Михаела Стоянова

Този подход е по-трудният, тъй като през голямата част от времето се върви по тесни участъци, които на места са и стръмни. Затова той е по-подходящ за хората, които не се притесняват да се движат по такива терени и нямат страх от височини. Гледките обаче си заслужават.

Към връх Каменица
Снимка: Михаела Стоянова

Другият вариант първоначално ни отвежда по пътеката към хижа Беговица. След това ще стигнем до Беговишкия превал. Това означава, че заобикаляме върха и ще подходим към него от другата му страна. Продължаваме към разклон, от който трябва да поемем нагоре към Горно Беговишко езеро. Оттам ще започне и същинското изкачване на върха. Теренът е стръмен и върви само нагоре. Но със сигурност е по-лекият вариант, за да достигнем до Каменица, макар че може да ни се стори трудно и изморително. Когато стигнем върха обаче веднага ще забравим за умората и ще се потопим в красотата на планината, която се открива пред нас.

Връх Каменица
Поглед от връх Каменица/Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене и маркировка

Времетраенето зависи от това по кой маршрут ще поемем и от темпото, с което се движим. Със сигурност обаче ще ни отнеме поне 2 часа, а най-вероятно и повече, тъй като през цялото време ще се вървим почти само нагоре.

Връх Каменица
Поглед от връх Каменица/Снимка: Михаела Стоянова

Ако тръгнем към Каменица през Кралевдворската порта и Малка Каменица, ще срещаме по пътя единствено пирамиди от камъни. Друга маркировка няма. Ако се отправим към върха от другата му страна, ще можем да следваме маркировката, която води до хижа Беговица (и лятна, и зимна). Но когато подминем разклона, вече ще срещаме само пирамиди.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.