5 притеснително необичайни ски курорта

От вулкан та на мина!

0
 

Сподели

Shares
Необичайни ски курорти
Колаж: Христо Узунов

Какво е нужно на едно място, за да се превърне в популярен зимен курорт? Може би перфектно поддържани писти, удобен лифт и достатъчно количество сняг? Оказва се, че невинаги е така. Най-странните ски курорти в света са известни с далеч по-различни особености. А те са:

Необичайни ски курорти
Снимка: thearabweekly.com

Спускане насред минни полета в Израел

Планината Ермон се намира на границата между три от най-спокойните и безопасни държави в света – Израел, Сирия и Ливан. По време на Шестдневната война от 1967 г. израелските скиори окупират част от южния ѝ склон, но на 6 октомври 1973 г. по време на войната от Йом Кипур сирийците успяват да си върнат заграбените територии. Две седмици по-късно обаче с деликатен военен слалом армията на Израел отново се настанява по тези места и оттогава до днес владее положението из Голанските възвишения.

Най-високата точка на Ермон се извисява на 2814 метра н.в. и определя границите между Ливан и Сирия, но спускайки се на юг достигаме до вече споменатите Израелски Голански възвишения, които освен всичко друго си имат и зимен курорт. Но какво е това “всичко друго”?

Всичкото друго са невероятните ски писти, предлагащи уникалната възможност буквално да избухнете от кеф докато се спускате между загражденията на някое от многобройните минни полета, разположени в тази зона! Ако това не ви е достатъчно, за вашето добро настроение ще се погрижи специално обучено алпийско звено. Под съпровода на картечни изстрели патрулиращите на границата войници бързо ще ви върнат в правата писта, ако случайно сте решили да практикувате малко фрийрайд из някой от районите с ограничен достъп. Всичко това с комплиментите на израелската армия, чиято военна база се вижда от ски зоната на курорта.

Необичайни ски курорти
Снимка: bamyanskiclub.com

Курортът без писти в Афганистан

Поредното тихо местенце, където можете да се насладите на спокойна зимна почивка сред девствените склонове на планината е най-големият град в Централен Афганистан – Бамиан. В миналото локацията се прославя като един от най-добрите будистки курорти за медитация, за което свидетелстват двете гигантски статуи на Буда, издигнати през VI век от н.е.

Е, през 2001 г. талибаните взривяват тези статуи, навярно водени от желанието да прокарат някой и друг кабинков лифт и да превърнат мястото в пряк конкурент на алпийските ски курорти. Това, разбира се, не се получава и днес в Бамиан освен лифтове няма и писти, но е факт, че все повече травъл агенции организират екскурзии до тук.

Разположеният на над 2500 м н.в град привлича почитатели на зимните спортове с възможността да извършат продължителен трекинг с частен водач, след което да се спуснат по тотално неизследван терен. Разбира се, внимавайки за лавини. Пътуването до Бамиан включва полет до Кабул и 8-часово тътрузене с автомобил през прохода Шибар, което си е наистина ши*ана работа, но пък красотите на местната природа си заслужават усилията!

Необичайни ски курорти
Снимка: chileanski.com

По ръба на активен вулкан в Чили

Пукон е чилийски курорт, разположен между езерото и вулканът Виларика. Предлага множество водни и снежни забавления, а съседството му с Андите е гаранция, че тукашните гледки ще са по-впечатляващи от прожекция на 3D, IMAX3D и 4DX!

Нещото, което гарантирано никога няма да забравите, обаче е възможността да се изкачите до върха на вулкана Виларика и оттам да се спуснете със ските сред истинска лавина от… лава!  Най-активният вулкан в Чили често изпуска дим, а двучасовият преход до кратера му осигурява гледка към бълбукащата вътре магма. Пътят ви надолу пък ще криволичи между естествени халф-пайп платформи, образувани от минали изригвания.

За радост на най-закоравелите почитатели на ските и сноуборда сезонът тук продължава от април до октомври. Това означава, че веднага след като зимата напусне пределите на Европа, можете да се отправите за втори снежен рунд в Южна Америка!

Необичайни ски курорти
Снимка: snowbrains.com

Ски-астрономични дисциплини в Хаваи

Слънце, безкрайни тропически плажове, палми и… скиори. В общи линии такава е действителността в Хаваи след като през 1964 г. до върха на угасналия вулкан Мауна Кеа е прокаран път, за да се построи астрономична обсерватория.

Вулканът, който същевременно е и най-високата точка на островния щат, се издига до 4205 м. Ако обаче започнем да мерим от океанската му основа ще открием, че височината му е почти 10 000 метра – много повече от тази на Еверест! В миналото до това свещено за тукашните племена място се допускали само най-високопоставените вождове, но перфектните за астрономични наблюдения условия, с които Мауна Кеа разполага, наложили създаването на обсерватория и път до нея.

Улесненият достъп до върха на вулкана обаче породил неочакван страничен ефект – местните жители, за които снегът е нещо изключително рядко, се научават да карат ски и превземат пътя към обсерваторията. Без лифтове, без карти на маршрута и без каквито и да е поддържани писти, те се отправят надолу по снежните склонове на Мауна Кеа. Дори си имат собствено първенство, което от 1994 г. насам продължава да привлича участници от цял свят. Алоха!

Необичайни ски курорти
Снимка: mtbaker.us

Сняг до ушите в щата Вашингтон

Маунт Бейкър е малък курорт с голям потенциал в щата Вашингтон, известен като бюджетния вариант на популярните скъпарски ски курорти в САЩ. Това обаче е само финансовият прочит на нещата тъй като природогеографските особености на района се оказват не по-малко интригуващи.

Снежната покривка тук рядко пада под скромните 1643 см, а през 1998 г. е поставен и световен рекорд по най-голямо количество натрупал сняг – цели 2895 см!

Подобно снежно изобилие донякъде обяснява защо курортът си няма стабилни спонсори, банкомати и основни съоръжения за поддръжка. Дребните логистични пречки обаче не спират никого – Маунт Бейкър е известен още като мястото, където се провежда най-старото състезание по сноуборд.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.