Симон Гитл по легендарния соло маршрут на Меснер: Исках да опитам да сбъдна тази своя мечта сам

Южнотиролският алпинист в експлузивно интервю пред Таня Иванова, специално за списание 360

0
 

Сподели

Shares

 

Снимка: Alex Faedda Storyteller-Laps
Представяме ви Таня Иванова – журналист от БНР, запален по екстремните спортове и високите върхове, неуморно следящ какво се случва по света и у нас. Всяка седмица Таня ще ни представя по една актуална тема, част от седмичния бюлетин на БНР “Екстремните спортове”, развита специално за нас.
Южнотиролският алпинист Симон Гитл е известен със соловите си изкачвания, а преди дни премина шедьовъра на легендата Райнхолд Меснер и брат му Гюнтер „Mittelpfeiler“ в Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел), Доломитите. Историческото зимно соло изкачване  започнало в 6:00 на 25 февруари и е завършило в 14:00.
Снимка: Alex Faedda Storyteller-Laps

Специално за списание 360°, Симон Гитл отговори на въпросите на Таня Иванова за изкачването:

Таня: Как беше самото катерене?

Това е фантастична линия! Възползвах се от добрите температури. В оригиналния си вариант началото на маршрута е повредено, така че рядко се катери. Останалата част е скала-мечта! Планирах бивак и бях много изненадан, когато стигнах до върха в 14:00 след 8 часа катерене!

Таня: Защо избрахте този вариант на маршрута?

За мен логистиката нямаше такова значение, изпитвам истински респект към онова, което братята Меснер са направили.

Меснер и брат му Гюнтер / снимка: Алесандро Филипини

Таня: Това ли е първото зимно соло изкачване по този маршрут?

Да, не ми е известно да има друго зимно соло там. Първото самостоятелно изкачване е на Беат Камерлендер направи през лятото на 1981 г. по варианта на Mariacher. Много съм щастлив, че направих първото соло през зимата по тази историческа линия.

Таня: Вие сте един от авторите в книгата на Меснер, издадена по повод годишнината от едноименната му статия „Убийство на невъзможното“. Заради статията и книгата ли решихте да опитате този исторически маршрут?

Не, ето как се случи: Тази зима преминах линията с моя приятел Андреа Обербахер и тогава ми хрумна да опитам да сбъдна тази своя мечта сам.

Снимка: Alex Faedda Storyteller-Laps

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.