Храна за душата на път

0
 

Сподели

Shares

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Когато тръгваме на дълъг път само с раницата си на гърба, всеки грам е от значение. Независимо дали катерим планини, караме сърф и бивакуваме на пуст плаж или караме колело из диви райони, ограниченият обем на раницата не задължително е предпоставка за ограничения в менюто. И в никакъв случай – не е условие да правим компромиси с качеството на храната. Планирането и подборът на храната, особено за по-дълги преходи с голямо физическо натоварване, може да бъде сериозно предизвикателство. Въпреки това с малко повече предварителна подготовка, храненето по време на път може да се превърне в най-приятната част от деня и най-добрия начин да се отблагодарим на тялото си за положените усилия.

Храна за душата на път

КАКВО ДА ПАКЕТИРАМЕ:

Храни с малък обем, леко тегло и висока енергийност. За да спестим място, пакетираме храната в самозатварящи се пликове (т.нар. спейсбег или зиплок), в количеството, което преценим, че ще ни е нужно. Добър вариант е предварително да разделим продуктите на такива за закуска, обед и вечеря, които да държим в три отделни, големи плика, така че да спестим време, стане ли време за ядене.

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Закуска:

овесени ядки;
сушени плодове (ябълки, банани, кайсии, червени боровинки, стафиди, сини сливи);
сурови ядки (орехи, бадеми, лешници, кашу, белен слъчоглед, белени тиквени семки);
какао, разтворимо кафе, чай;
сухо мляко;
фъстъчено масло;

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Обяд:

най-добрият вариант са предварително приготвени енергийни блокчета, които са висок източник на енергия и не отнемат време (виж рецептата по-долу);

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Вечеря:

сушени зеленчуци (домати, тиквички, чушки);
кус кус (добре е да е от арабския, който, за разлика от българския няма нужда от варене, а само се накисва със гореща вода; българският е добра алтернатива на макарони и паста, тъй като заема по-малко място);
подправки (не тежат, а придават вкус и на най-простото ястие; зависи от вкуса, но основно кимион, куркума, риган, мащерка, черен пипер, лют пипер, канела, сусам);
оризови спагети (за предпочитане пред ориза, тъй като не се варят, само се накисват със студена вода);
царевичен грис/качамак (българска класика, залива се с гореща вода и малко зехтин, бонус – пармезан и натрошени ядки);
сухи меса (най-лесно – пастърма, става за добавка към всякакви ястия, залята с гореща вода се раздува, а солта и подправките овкусяват всичко останало);
леща (за предпочитане – червена, вари се доста по-бързо);
арабски питки (по-леката алтернатива на хляба);
пармезан (богат източник на протеини, може да се добавя към всякакви яденета за повече вукс);
малка бутилка (100 мл) зехтин (за готвене, чудесен източник на екстра калории, който може да се добавя дори сутрин към овесените ядки например);
захар, сол;

ВИЖ ОЩЕ: Хранене в планината – коя е най-подходящата храна и колко е дневната ви нужда

Храна за душата на път

Примерен списък за пет дни:

100 мл зехтин (900 ккал) – х 20 мл/ден (180 ккал/ден)
500 гр сушени ядки (3773 ккал) – х 100 гр/ден (слънчоглед 610 + орехи 699 + бадеми 647 + лешници 670 + тиквени семки 593 + кашу 553 = 754 ккал/ден)
500 гр сушени плодове (1436 ккал) – х 100 гр/ден (стафиди 304 + фурми 246 + кайсии 275 + сливи 274 + червени боровинки 337 = 287 ккал/ден)
350 гр. овесени ядки (1372 ккал) – х 70 гр/ден (274 ккал/ден)
50 гр. сусамов тахан + 50 гр. мед = 100 гр. (1151 ккал) – 20 гр/ден (230 ккал/ден)
100 гр. пармезан (452 ккал) – 20 гр/ден (90 ккал/ден)
500 гр. телешка пастърма (700 ккал) – 100 гр/ден (140 ккал/ден)
200 гр. червена леща (690 ккал) – 2х100 гр. (345 ккал/готвене)
200 гр. оризови спагети (736 ккал) – 2 х100 гр. (368 ккал/готвене)
200 гр. кускус (700 ккал) – 2х100 гр. (350 ккал/готвене)
100 гр. фъстъчено масло (588 ккал) – х20 гр/ден (117 ккал/ден)
100 гр. захар (481 ккал)
300 гр. сушени зеленчуци – домати 100 гр. (307 ккал), моркови 100 гр. (341 ккал), чушки 100 гр. (314 ккал) (962 ккал) – х 60 гр/ден (192 ккал/ден)
100 гр. сухо мляко (496 ккал) – х 20 гр/ден (99 ккал/ден)
Общо тегло 3.2 кг
Общо калории 14437 (2887 ккал/ден)

Оставяме бонус от 300 гр. за продукти по желание – шоколад, кафе, какао, предварително приготвени енергийни блокчета, каквото ви душа иска. Стига да е чисто, естествено и силно – защото тялото е важно. И така, както няма да сипем смотано масло в колата, за да осигурим добрата работа на двигателя, така трябва да се грижим и за тялото. Особено когато изискваме много от него.

ВИЖ ОЩЕ: Как да подредите правилно раницата така, че да избегнете неудобство и травми по време на преходи

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

ДЕХИДРАТИРАНЕ

Сушените плодове, зеленчуци и меса ни дават възможност да вземем много повече и разнообразна храна по време на път, и лесно можем да ги направим вкъщи. Така например ще си осигурим най-различни зеленчуци, които да стогвим за вечеря, или пък можем да си приготвим готови яденета, на които само добавяме гореща вода и са готова за консумация.

Зеленчуците (това могат да са домати, тиквички, чушки, моркови, картофи, гъби, лук, чесън, броколи, карфиол) се измиват, подсушават и нарязват на малки парчета – колкото по-малки, толкова по-бързо ще са готови. Разстилат се в широка плоска тава, покрита с лист хартия за печене, и се слагат във фурната на най-ниската температура (30-50 градуса). Ако фурната има вентилатор, включете го. Вратата се оставя леко открехната. Пекат се до пълно изсушаване – различните зеленцуци отнемат различно време, между 2 и 6 часа. Проверявайте ги често и от време на време разбърквайте.
След като изстинат напълно, пакетирате в добре затворен и обезвъздушен плик.

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Готови изсушени плодове има в голямо разнообразие в магазините, но може да си ги приготвите и сами, ако не искате добавена захар или химикали. Особено пък ако имате градина на село, която през лятото подсигурява череши, кайсии, праскови, грозде, ябълки. Поради по-голямото съдържание на вода в плодовете, те отнемат повече време за сушене (около 8-12 часа).

Добър вариант е инвестицията в дехидратор, който е по-пестелив на ток, в сравнение с фурната – продават се в магазините за техника, има модели за по 50-70-100 лева. Дехидратираните храни могат да се съхраняват в продължение на месеци в буркани или пликове в хладилника, така че веднъж вложеното време и усилие в подготовка ще ви подсигури достатъчно продукти за няколко приключения на открито. В дехидратор може да изсушите и предварително готови цели ястия, като например паста с доматен сос, крем супи или бекон с яйца. Приготвяте ги предварително както обикновено (месата могат да са варени или печени, супите и сосовете трябва да са достатъчно гъсти), след което разстилате на тънък слой (осигурете достатъчно място между отделните парчета месо, за да циркулира въздуха) и оставете да се изсушат напълно.

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

РЕЦЕПТИ

Сурови енергийни блокчета

½ ч.ч. сурови ядки (по избор орехи, бадеми, лешници, кашу, кокос)
½ ч.ч. фурми без костилки
½ ч.ч. сушени плодове (по избор ябълки, кайсии, череши, ананас, стафиди)

В кухненски робот, кафемелачка или хаванче се смилат ядките и се прехвърлят в купа. Плодовете се накълцват на малки парченца (в робота или на ръка), прибавят се ядките и се омесват добре, докато сместа е плътна и се държи от само себе си. (Ако изглежда прекалено влажна, добавете още ядки; ако е прекалено суха – повече фурми). Разстелете сместа върху лист хартия за печене, притиснете добре. С нож разделете на 8 равни парчета. Покрийте с втори лист хартия и оставете в хладилника да стегне минимум час. След стягане, увийте всяко блокче в хартия. Съхранявайте в самозатварящ се плик и използвайте за бърз приток на енергия по всяко време.

Снимка: Миглена Цонева
Снимка: Миглена Цонева
Снимка: Миглена Цонева
Снимка: Миглена Цонева

Оризови спагети със зеленчуци

100 гр. оризови спагети
100 гр. сушени зеленчуци по избор (домати, моркови, чушки, лук, чесън)
подправки на вкус (черен пипер, кимион, куркума, индйско орехче, джинджифил)
по желание – сушено месо, нарязано на малки парченца

Всички продукти се смесват и се заливат с една чаша студена вода. Оставят се да се накиснат около 10 минути. Слагат се на огъня, изчаква се водата да кипне и се варят още около минута. Дърпат се от огъня и се оставят за около 10 минути преди консумация.

Арабски питки с пълнеж от леща

2 бр. арабски питки
50 гр. червена леща
сушени домати
подправки (кимион, куркума, червен и черен пипер, къри)
по желание – сушено месо

Лещата се покрива с малко вода и се оставя да се накисне около 20 мин. Слага се на огъня и след кипване, се вари 10-15 минути до сгъстяване. Добавят се подправките и сушените домати, малко зехтин. Дърпа се от огъня и се оставя да преседи около 5 мин. Сместа трябва да е гъста като пюре. Консумира се директно с арабските питки.

Месо със зеленчуци във фолио

100 гр. сушено месо
100 гр. сушени зеленчуци (домати, чушки, морков, лук, чесън)
50 г. пармезан

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Месото и зеленчуците се заливат с една чаша вода и се оставят да преседят 10-ина минути. Изцеждат се, слагат се върху 2-3 пластово парче алуминиево фолио и се наръсват с пармезан. Увиват се стегнато с фолиото на пакет. Слагат се върху жарава и се пекат около 20 мин.

фотография: Милена Цонева
фотография: Милена Цонева

Браунита в портокал

(за 4 порции)
4 портокала
½ ч.ч. брашно, ½ ч.ч. захар, 3 с.л. какао, ¼ ч.л. сода бикарбонат (смесват се вкъщи, съхраняват се в добре затворен найлонов плик)
50 мл олио
50 мл вода
орехи по желание

На портокалите се изрязват капачета в горната част и вътрешността се издълбава с помощта на нож и лъжица. Брашнената смес с разбърква с олиото и водата, добавят се орехите. Портокалите се пълнят със сместа на ⅔, затварят се с капачетата. Увиват се в 2-3 слоя алуминиево фолио и се оставят за около 25-30 минути върху жарава.

Снимка: Миглена Цонева
Снимка: Миглена Цонева

Статията „Храна за душата на път“ е част от брой ЛЯТО 2013 на Списанието. Ако искате да си набавите стари броеве, които сте пропуснали – свържете се с нас и ще ги получите на преференциална цена. А за в бъдеще – най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Корица Лято 2013

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.