Порода „Ултрамаратонец“: с какво се хранят тези животни?

0
 

Сподели

Shares

С какво се хранят тези животни?

Краси Георгиев е от София, но от 16 години живее в Лондон. Занимава се със спортна диетология и работи във Националният спортен център в Лондон, където се грижи за менюто и диетите на националните отбори на Англия. Работи с отборите по хандбал, синхронно плуване, американски футбол, футбол, тенис и много други елитни отбори. Освен това е запален бегач на дълги разстояния – има участия в над 30 маратона и ултрамаратона по целия свят. Сред тях и едно от най-тежките състезания, Marathon des Sables, шестдневен преход в пустинята Сахара, което въпреки тежките условия Краси успява да завърши.

Krasimir Georgiev Marocco

Ние, ултрамаратонците, сме доста интересни видове. Цяла книга може да се напише за това как се разпознават, как се укротяват такива животни. Но едно нещо е задължително. Всеки има собствена рецепта за различни енергийни продукти, които му помагат по време на състезание – от най-простите, като да си вземеш печен картоф в джоба, до наистина изискана храна и интересни експерименти. Интересувам се от нови идеи и нови рецепти, просто защото никой не обича да яде едни и същи неща постоянно, пък и някак си чувството е друго, когато си го приготвиш ти.
Аз например си правя торта от царевично брашно със стафиди, орехи, мед, сушени плодове и кокос понякога – и работи за мен. Преди време си говорих с моя добър приятел Мохамед Ахансел (той спечели Marathon des Sables през 2013 г.). Като всеки мароканец той обича фурмите си. И това е храната му по време на състезание. Аз също ги намачквам и въргалям със счукани бадеми или пък си правя малки хапки от царевично брашно и различни ядки, мед и фъстъчено масло. Друга моя приятелка пък си прави специални шоколадови бомбички. Всичко е разрешено и е ограничено само от въображението и изобретателността ни.

Krasimir Georgiev

Водя война с онези енергийни барове, които са като гел и имат вкус на нещо, което е излязло изпод земята. С две думи, пробвах ги няколко пъти в началото, когато още започвах с маратонско тичане, и в два от случаите повърнах от тях. Тогава разбрах, че за да си направиш енергиен бар, условието е много просто: придържай се към естествените храни и извлечи най-доброто от тях.

Затова от почти 7-8 години вече не поглеждам енергийни барове. Просто защото все нещо им липсва на тези, които се предлагат. Но отношението ми започна да се променя, когато един слънчев ден, пазарувайки в близкия био магазин, забелязах доста ярко и ухилено изглеждащи барове… (аз съм телец и всичко ярко ме привлича по default). И тъй като бях в „хайде да дадем шанс на всеки“-настроение, реших да ги пробвам. След което погледът ми попадна на две опаковки с коноп и чия, което е супер, защото тези две съставки ги уважавам доста. Понякога си правя песто със конопено олио вместо зехтин и е изключително вкусно. Като че ли конопът има тази функция да се сдружава с всички подправки и да ги обогатява. Чията няма нужда от представяне. Да са живи и здрави инките и хранителните им навици!

Roo'bar

Та купих си този енергиен бар с коноп, плюс още няколко с различни вкусове, за да ги пробвам. Така се влюбих в конопа и чията. Вкусни и интересни и съдържат цялата онази сила (goodness), която те кара да подскачаш, докато ги хапваш. Нещо друго, което ми хареса е, че са много леки, в смисъл – някои енергийни десерти са наистина много тежки и вкусът им остава дълго време с тебе, докато тичаш. С Roo’bar е различно. Изяждаш един и си мислиш, че ядеш облак. И си казваш „хммм, това не би ми дало никаква сила. Вече съм гладен отново”, но след малко се усещаш, че това е точното количество, което ти трябва, за да продължиш състезанието. Както обикновено правя, когато ми хареса продукта, обръщам го обратно и започва четене и изучаване какво съдържа. И какво беше учудването ми, когато разбрах, че е правено в България! И хората зад цялата тази благодат са българи. Наистина си казах „ееехх, крайно време беше и ние да имаме нещо интересно, нещо, което работи!”.

Интервю на 360° с Анита и Калин Класанови от Roo’bar можете да видите тук.

Оттогава си купувам енергийните десерти редовно и тъй като след 5 дни имам 24-часово състезание, усещам как Roo’bar Ginger&Baobab и Hemp Protein&Chia ще бъдат изкупени в района на Лондон.

Roo'bar

Ще намерите Roo’Bar в био магазините в София и страната, Пикадили, Фантастико и много други. Търсете ги и онлайн на spirala.bg

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.