Зимни фрийрайд съвети: Каква екипировка да вземем

0
 

Сподели

Shares

След импулса да тръгнеш в търсене на неутъпкан сняг, по който да се спуснеш със ските или борда, някак логично идва въпросът „Къде?“, после е ред на „Как?“ и неминуемо се стига до „Какво?“. Ровейки се из гардероби, килери и мазета и приготвяйки раницата за фрийрайд, този списък от няколко основни неща, които да вземете със себе си, би ви бил от полза. Нямаме претенция той да бъде на 100% изчерпателен или общовалиден, но определено го намираме за полезен.

Фрийрайд ски/сноуборд съвети

Раницата

Минималният обем на раницата трябва да бъде около 25-30 литра. Около 40 литра е по-големият вариант. Най-подходящи за фрийрайд са т.нар. airbag раници, снабдени със специална въздушна възглавница, която се отваря при попадане в лавина и помага човек да остане на повърхността на снега.

Комплект за лавинна безопасност

Базисният комплект, който всеки фрийрайд скиор и бордист трябва да има със себе си, се състои от лавинни уреди (т.нар. пипсове), лавинна сонда и лопата. Тук вече има различни вариации и екстри като лопати с вграден трион за сняг в дръжката, изключително леки сонди от карбон, много бързи и точни пипсове и какво ли още не. Важно е да помните, че този комплект е жизнено важен в зимната планина и че пипсове трябва да има всеки от групата. Дрг важен момент в използването на комплекта за лавинна безопансност е, че той е абсолютно ненужен ако карате сам.

First Aid Complete от Tatonka

Аптечка за първа помощ

Независимо дали тръгвате на ски/сноуборд в планината, на еднодневен трекинг или дълъг преход, добре заредената аптечка за първа помощ трябва винаги да бъде в раницата ви. В нея трябва да има изобилие на бинтове и марли, лепенки, основни лекарства.

Мобилен или радио телефон

Карайки фрийрадйд, е изключително важно да имате връзка с вашите партньори. Мобилните телефони не са достатъчно надеждни в планината – губят обхват, батериите им падат бързо от студа (особено смартфоните). Ако искате да имате надеждна връзка с фрийрайд партньорите си в планината, можете да използвате радиостанции. Дори и да разполагате с радиостанция, не забравяйте обаче, тръгвайки към планината да заредите добре телефона си, да не го държите включен, когато не ви е необходим и да го пазите от намокряне.

Зимни фрийрайд съвети

Екипировка за осигуряване

Нещо, което често скиори и бордисти пренебрегват, е осигуровката. Трябва да прецените терените, през които ще минете и да имате със себе си няколко карабинера, катерачна седалка (сбруя), динамично въже, лента. Туристически или ски котки и пикел също са сред нещата, които е много вероятно да ви потрябват в зимната планина. Допълнителни, но важни неща.

Фрийрайд ски/сноуборд съвети

И всичко останало

Допълнителен чифт шапка и ръкавици. Ски/сноуборд маска и каска. Швейцарско или друго ножче с различни функции. Карта, компас, GPS. Снегоходки, ако сте със сноуборд и колани, ако сте със ски панти. Челник.

ВИЖ ОЩЕ: Правила за лавинна безопасност

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.