Катерачни обекти: каньон Джипе

0
 

Сподели

Shares

Илияна Генова, от алпийски клуб „Планинец“, беше така добра, да ни сподели полезна и любопитна информация за тази чудесна катерачна локация в Южна Албания.

С удоволствие си спомням за страхотната седмица, прекарана в Албания миналия септември: тюркоазено синьо море, усмихнати и любезни хора, вкусна и евтина храна, ниски цени на горивото и страхотна локация за катерене. Преди да я посетим, бяхме чували от много приятели, че Албания е добро място да прекараш лятната си ваканция, заради всички онези причини, които ни карат да избягваме презастроените и шумни курорти в България. В Албания човек може да намери красиви планини, спокойни плажове и „дивотията“, която определено е вече само спомен по Черноморието. Когато разбрахме, че освен за небрежна почивка, Албания е подходяща и за катерачно трипче, решението беше налице.

Албания предлага възможности за катерене на няколко локации. Ние чухме много похвали за каньон Джипе и решихме да отидем там.

Каньон Джипе
climbingalbania.com

Достигане
Вариантите да се стигне до Южна Албания са или през Македония, или през Гърция. Ако се спрете на пътуване през Македония, имайте предвид, че, въпреки по-краткото разстояние, пътуването ще ви отнеме близо 11 часа, заради многото завои в тази отсечка. Ние избрахме да минем през Гърция, която предлага близо 500 км магистрала. Струва си да се отбележи, че, въпреки честите спирания за заплащане на магистрални такси (в посока излиза около 13 евро), гърците са си свършили добре работата и пътят е доста приятен за шофиране – добре маркиран и ненатоварен. Магистралата стига до град Игуменица, след което се поема към албанската граница по второстепенен път.

За Албания не е необходим паспорт, можете да влезнете в страната и с лична карта. На границата се връщате във вече не толкова близкото минало, но не се отказвайте! Оттук поехме в посока Химара, малък град на самото албанско крайбрежие. На десетина километра от границата небето ни захлупи и ни забрули страшна градушка, която ни накара да спрем, поради нулевата видимост. Метеорологичната обстановка в никакъв случай не пречеше на местните, които продължаваха да се движат по пътя с изключени фарове. Обичайна гледка по албанските пътища са безбройните мерцедеси – в движение са автомобили, камиони и автобуси от всички епохи. В тази връзка се чудя, защо държавата не се самообяви за жив музей на марката…

След няколко часа пътуване по живописни пътища, пристигнахме в Химара. Тъй като вече беше станало късно и очаквахме буря, останахме да нощуваме в един къмпинг. В него, освен вкусна храна и сносно място за палатката и колата, могат да се обменят и пари на добър курс. Хората бяха любезни, почерпиха ни с местна ракия, препоръчаха да посетим няколко замъка в околността и ни насочиха към приятни плажчета в района. Цената за престой в къмпинга е 10 евро на вечер.

Времето имаше изглед да се оправи и на следващия ден се отправихме към каньона Джипе, който беше и крайната ни цел. До самия каньон може да се стигне с високо проходим автомобил. Ние не разполагахме с такъв и оставихме колата на сянка горе, в близост до пътя. Оттам следва относително стръмна пътека, по която се слиза за около 20 минути до малкото плажче на каньона. Пътеката е отбелязана с табела. Има вариант да се паркира и на платен паркинг по-надолу по пътя, откъдето тръгва черен полегат път, по който се слиза за около час до долу. На самия плаж има две дискретни каравани, в които местни хора, които не говорят английски, предлагат храна и напитки. Зад тях, сред горичка от портокалови и смокинови дръвчета, е разположен къмпингът, който е безплатен.

Катерене

каньон Джипе

Катерачната зона на каньон Джипе е разделена на шест катерачни сектора, които включват към 30 спортни маршрута, множеството с трудност под 7а. Малка част са за няколко въжета, като максималната височина е 38 м. Скалата е варовик. Само малка част от обекта е екипирана и съответно предлага много възможности за традиционно изкатерени маршрути. Към екипираните маршрути, също трябва да се подхожда с повече предпазливост, тъй като се катерят от сравнително малко време и не са гарантирано безопасни – може да включват участъци с нестабилни парчета скала. На следния адрес в интернет ще откриете подробна информация за катерачен обект Джипе, включително ще може да свалите гидовник за секторите в PDF формат: climbingalbania.com

Непосредствено до къмпинга е и първият катерачен сектор. Маршрутите там са от няколко въжета и е подходящо да се катерят преди обяд. По-навътре са останалите сектори, които са на сянка и дори в горещ ден са приятни за катерене, заради лекия ветрец, който естествено подухва от каньона. Туровете са добре наковани и линиите вървят логично. Бих препоръчала да си носите по някое майонче с вас, тъй като маршрутите са наковани с планки и финалът често е на карабинери в не добро състояние. На скалите при плажа пък можете да практикувате DWS (deep water solo). Има и няколко кратки наковани маршрута, но не е препоръчително да се катерят, тъй като осигуровките са силно корозирали от солената вода. Ако в края на деня искате просто да си разпуснете със залеза, кратка пътека отвежда до скална тераса с чудесна гледка.

Ориентиране
Сред предимствата на локацията е, че няма много хора. През деня минават туристи, които се отправят на разходка в каньона, но след това не остават да нощуват в района. Има и малко плажуващи, които в късния следобед също си отиват. Недостатък на мястото е, че няма течаща питейна вода. Ние си носехме голяма туба с вода, но може да си купувате и от двете заведения. В непосредствена близост има няколко кладенеца, водата от които може да се ползва за къпане. На пешеходно разстояние от каньона има много красиви заливчета, които по времето, когато бяхме ние там (средата на септември), се оказаха почти безлюдни и разходката до тях си струваше.

Следващият път когато се чудите кое ново място да посетите наоколо, защо не Албания?

каньон Джипе

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.