Големите надежди на българския сноуборд

0
 

Сподели

Shares

В началото на сезона се свързахме с националния ни отбор по сноуборд, за да ги разпитаме какво се случва с тях и да очакваме ли и тази зима големи успехи на родната и международната сцена, както беше миналата година. Открихме ги в Холандия, където беше първата Европейска купа в дисциплината слоупстайл, да се подготвят усилено, в крепко здраве, добра форма и повече от ведро настроение. И още по-хубаво, абсолютно уверени, че този сезон ще е много силен!

Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Отборът:
А-отбор: Петър Гьошарков, Симеон Митрев и Георги Георгиев
В-отбор: Константин Славов, Камен Петров и Борислав Стоянов
Треньорите: Христо Ахтаподов и Богдан Кабасанов

Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Христо Ахтаподов:
“Ние, треньорите, сме с големи очаквания за този отбор, тъй като това е селекция от най-добрите ни подрастващи сноубордисти. Конкретно за тази година целите на отбора са спечелване на Европейската купа, т.е. поне един европейски шампион, и като цяло крайно класиране в 6-цата на всички състезатели.

Би било чудесно, ако на предстоящето световно първенство в Крайшберг през януари, и тримата от А-отбора се класират в 30-ката. За младежите очаквам класиране в 10-ката на световното за младежи – Петър и Симеон на финалите, Славов в 30-ката. Колкото до Rookie туровете, в които Камен и Боби взимат участие извън България – бих искал да ги видя в 10-ката. Непосредствено след Световното първенство в Крайшберг Митрев, Славов, Миладинов и още едно момче от Бороборд Самоков, Вангелов, ще вземат участие в младежка олимпиада в дисциплината бордъркрос. Водач на групата ще бъде Виктор Жеков.

Като цяло планът е следният – отъпкваме пътека на европейската сцена с А-отбора тази година и се прехвърляме на световната сцена следващата година. Крайна цел е предстоящата олимпиада в Кореа през 2018 г., което е и моя мечта и мотивация за работа. Съответно B-отборът от догодина да започне силно участие в Европейската купа и Световното първенство за младежи.”

snowboard_2

Здравейте, момчета, много ви се радваме и ви стискаме силно палци за един много силен сезон! Пепо, миналата година беше 4-ти в крайното класиране на Европейската купа и зае 7-мо място в един от туровете на TTR World Snowboard Tour. Освен това стана първият българин, класирал се на финал на Световно първенство по слоупстайл за юноши и завърши 13-ти в шампионата, провел се във Валмаленко, Италия. Какво очаваме от теб тази година?
Чувствам се супер, във форма, и мисля, че съм готов за предстоящия сезон. Иначе миналият сезон наистина беше доста успешен, изпълнен с емоции и уникални моменти. Този сезон имам по-високи цели, като да съм в 3-ката в крайното класиране на Европейската купа и в топ 10 на Световния шампионат за юноши, който ще се проведе в Китай.

Монка, ти възстанови ли се от травмата, която получи в квалификациите на Европейската купа. Да очакваме ли нови уникални трикове стил 12-ката (1260° ротация на дъската) от миналата година?
Да, като цяло миналият сезон беше тежък за мен – имах разкъсани връзки на глезена, след това си счупих ръката два пъти и това определено усложни нещата. Тази година съм мотивиран на макс. Надявам се да няма травми и ще има много по-сериозни и стилни трикове през сезона!

А какво очакваме от Георги след миналогодишното второ място на big air? Къде е силната ти страна?
По-силната ми страна в слоупстайла е на рейловете, тъй като тук в България имаш повече възможност да блъскаш на тях. Целите ми тази година са възможно най-силно представяне на Световната купа на FIS и да вляза в 3-ката на крайното класиране в Европейската купа.

snowboard_Peter

Как тече подготовката за сезона? Кои са по-специалните събития, които да следим и ние?
Мони: Имахме 3 подготвителни лагера в чужбина – първият беше в Саас-Фе, Швейцария, вторият – в Хинтертукс, Австрия, а третият в Дахщайн, Австрия. Ще гледаме да участваме в колкото се може повече ивенти, но като цяло тази година сме предимно на Европейски купи.
Пепо: Подготовката мина супер, с малко изключение – лошото време, което ни хвана на някои от лагерите. Януари ще е тежък месец, очаква ни Европейска купа във Франция, след това пътуваме за Австрия за Световното първенство за мъже и жени, което е в Крайшберг, после през март имаме няколко важни старта – юношеското Световно първенство в Китай и TTR в Пампорово.
Георги: Всичко върви добре, работя по големите ротации. За жалост заради лошото време на повечето от лагерите, нямахме достатъчно време да се подготвим на макс. Но предстоят още лагери в България, дано тук нещата наистина се развият по-добре.

Чувствате ли повече внимание и подкрепа към фрийстайл дисциплините, след всички тези международни успехи?
Пепо: Със сигурност успехите имат значение, отношението на хората към теб се променя и вече гледат по друг начин на нещата, които правиш.
Георги: С всяка година нещата стават все по-хубави за България, популяризира се спорта, има много деца, които започват да се занимават със сноуборд свободен стил.

Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Какво ви дава сноуборда?
Пепо: Свобода. Самата мисъл, че си в планината, на чист въздух и то с хората, с които имате еднакви интереси, е уникално.
Мони: Доста малко хора на нашата възраст имат възможността да обикалят света и да правят това, което най-много обичат. Сноубордът ми дава възможност да контактувам с много хора от различни страни на света и най-много от всичко свободата да бъда себе си.
Георги: Сноубордът ме прави най-щастливият човек, най-вече когато съм в планината с приятели, далеч от сивия град.

Какви са дългосрочните ви планове и амбиции, свързани със сноуборда?
Пепо: Зимните олимпийски игри и да съм сред най-добрите в световната сцена.
Георги: В дългосрочен план, разбира се, е олимипиадата. Дай Боже България да има фрийстайл участие на нея.
Мони: Най-вероятно ще продължа да карам, да тренирам и да се забавлявам. Моите лични амбици са да продължа да се развивам, за да стигна до Олимпиадата, а след това пак да продължавам да карам и да се развивам.

Какво ви вдъхновява?
Пепо: Чувството, което изпитвам от сноуборда, не може да се сравни с друго, това е, което ме вдъхновява.
Георги: Голямата сноуборд сцена, на която мечтая един ден да съм и аз.
Мони: Разбира се, всички се вдъхновяваме от световните карачи, всеки със своите фаворити.

Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Мнение за парковете в България – колко важни са те и отговарят ли на очакванията ви?
Пепо: Мисля, че Боровец и Пампорово наистина предоставят супер условия за развитие. Смело мога да кажа, че трасето, което Пампорово бяха изградили за Европейската купа и TTR, беше най-доброто в Европа за изминалия сезон. Парковете наистина са много, много важни, затова те трябва да стават все по-добри, за да може и нивото на сноуборда да се покачва.
Георги: Парковете в България с всяка година стават все по-добри, все по-мащабни, особено този в Пампорово, там нещата вървят здраво нагоре. Това е от голямо значение за нас, защото след лагерите в чужбина следват лагерите в България.
Мони: Миналият сезон паркът в Пампорово беше най-добрият парк за трениране – специално скок линията, дори повечето карачи, който бяха на Pamporovo Freestyle Open казаха, че това е най-якото слоупстайл трасе, което са карали през сезона. Надявам се, че тази година отново трасето на Пампорово ще бъде уникално. Искрено се надявам и ще се радвам и паркът в Боровец да бъде супер, защото това е курорта, в който прекарвам най-много време през сезона.

Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Каква е твоят лична мечта за отбора?
Пепо: Мечтата ми е отборът и състезателите в него да продължават да се развиват с тази скорост, както и досега. Пожелавам на всички мои съотборници да постигнем това, което най-много желаем и никой не е постигал досега, а именно зимни олимпийски игри.
Георги: Да вземем квота за олимипадата, а междувременно да сме живи и здраи и да представяме България по най-добрия възможен начин.
Мони: Надявам се духът в отбора да си остане същия – да сме все така надъхани за каране и да продължим да се забавляваме както обичаме.

Contrabanda - Национален отбор по фрийстайл сноуборд

Още за големите надежди на българския сноуборд ще намерите в брой ЗИМА 2014. Ако сте го пропуснали – оттук може да се снабдите с предишни броеве на преференциални цени. А за по-сигурно – най-добре се абонирайте, толкова е лесно.

Зима 2014

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.