Вьоса – последната „дива река“ в Европа вече е защитена

Тя получава статут на национален парк с висока степен на защита

0
 

Сподели

Shares
Река Вьоса, Албания
Река Вьоса, Албания – последната „дива“ река / снимка: Nick St.Oegger (The Guardian)
Една от последните „диви реки“ в Европа, дом на повече от 1000 животински и растителни вида, бе обявена от албанското правителство за национален парк, което прави река Вьоса първата по рода си на Стария континент. Паркът ще обхваща 190 км от реката, на територията на Албания, три основни притока и някои земи, включително райони, изложени на риск от наводнения.

Години наред крехката екосистема на реката е била под заплаха – в един момент са били планирани цели 45 водноелектрически централи в региона. Новият ѝ статут ще я защити от подобни бъдещи проекти. Според албанските власти 80 милиона долара ще бъдат отделени за изграждане на нови пречиствателни станции, за да не достигат отпадните води до реката.

Вижте: Йелоустоун – най-старият национален парк в света

Премиерът на Албания Еди Рама обяви новината на церемония в замъка Тепелена, който е с изглед към реката. Той описа създаването на националния парк като „наистина исторически момент“ за природата, както и за социалното и икономическо развитие.

Река Вьоса, Албания
Река Вьоса, Албания / снимка: РhotoНound

Река Вьоса тече по протежение на 270 км от планината Пинд в Гърция, през тесни каньони, равнини и гори в Албания, до Адриатическото крайбрежие. Без язовири или други изкуствени бариери, тя е богата на водни видове и поддържа безброй диви животни, включително видри, застрашения египетски лешояд и критично застрашения балкански рис, от който се смята, че в Албания са останали само 15.

Според албанския премиер националните паркове привличат 20% повече туристи, в сравнение с незащитените територии. Страната, която привлече 7,5 милиона посетители миналата година, повече от два пъти нейното население от 2,8 милиона, се надява да възроди селата в района на Вьоса чрез екотуризъм.

Вижте: Стефан Иванов за гребната експедиция „Мисията на Шакълтън“ в Южния ледовит океан 

Албанското правителство започва съвместен процес с гръцките власти за създаване на трансграничен парк Aoos-Vjosa, целящ да защити цялата река в двете страни.

Река Вьоса, Албания
Река Вьоса, Албания / снимка: Andrew Burr

Кампанията за защита на Вьоса получи тласък, след като Леонардо ди Каприо писа за това в Instagram през 2019 г., казвайки: „Това е една от последните диви реки в Европа, но колко дълго?“

Проектът се осъществява в сътрудничество между албанското правителство, международни експерти, неправителствени организации от кампанията „Спасете синьото сърце на Европа“ за опазване на балканските реки, Международния съюз за опазване на природата (IUCN), компанията за аутдор облекло Patagonia (и екологична организация) и има за цел да гарантира, че Вьоса и неговите уникални екосистеми са защитени. На съставляващия 12 727 хектара парк е даден статут от категория II на IUCN – високо ниво на защита, подобно на това на пустиня.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.