Първо изкачване на труднодостъпен канадски връх

Който носи името Жанет

0
 

Сподели

Shares

Един от моментите, които ще бъдат запомнени и най-вероятно ще останат в историята на алпинизма, е първото изкачване на един труднодостъпните канадски върхове, който носи името Жанет. Постижението се случи в началото на този месец и е дело на триото алпинисти – Лони Дюпре, Паскал Марсо и Верн Стис.

връх Жанет
Photo: shoutout.wix.com

Върхът се намира на територията на Канадските скалисти планини. И въпреки че се извисява на не чак толкова забележителните 3089 м, по него не се наблюдава почти никаква активност, поради различни причини. Сред тях е голямото топографическо възвишение на върха, което означава, че разстоянието от най-високата до най-ниската му точка, между които се образува вертикална линия, е много голямо. Друг аспект, който прави Жанет труднодостъпен, е честата опасност от лавини.

връх Жанет
Photo: shoutout.wix.com

Въпреки фактите, тримата алпинисти правят обстойно проучване преди да се отправят към трихилядника, като проверяват дали всичко това е вярно. За целта използват справочници, енциклопедии, информация от местни водачи, която отново ги отвежда до извода, че върхът все още няма регистрирано изкачване, въпреки височината си.

Точно това ги подтиква да се отправят към него. Три седмици преди официалното изкачване, Лони Дюпре и Паскал Марсо всъщност правят опит, който обаче се оказва неуспешен. Това се случва именно заради високата лавинна опасност и трудния за преодоляване на много места скалист терен.

Обстоятелствата не действат демотивиращо на двамата алпинисти. Те се връщат отново в този регион, заедно с Верн Стис, и усилията, които полагат, се увенчават с успех.

връх Жанет
Photo: shoutout.wix.com

Оказва се, че името на върха не е официално регистрирано. На този етап той е кръстен на американски кораб, който през 1879 г. не е успял да продължи изследователската си експедиция, защото е заседнал в голям лед в океана.  

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.