Изключи светлината, включи се

0
 

Сподели

Shares

Часът на Земята 2011

Четвъртото издание на „Часът на Земята“ ще се случи на 26 март 2011 (събота), 20.30 ч. Започнал като кампания, приканваща жителите на Сидни да угасят осветлението за един час, „Часът на Земята“ се разрастна и стана една от най-сериозните световни инициативи за борба с климатичните промени.

„Часът на Земята“ започна през 2007 г. в Сидни, Австралия, където 2,2 милиона домакинства и фирми угасиха осветлението си за един час, за да покажат, че е време да се предприемат реални стъпки срещу промените в климата. През 2008 г. това събитие стана глобално движение с повече от 100 милиона участници в 35 държави. През 2009 г. в „Часът на Земята“ се включиха един милиард души в 4189 града в 88 държави. През 2010 г. „Часът на Земята“ подобри рекорда си, защото в инициативата участваха 126 държави и територии и близо 1,3 милиарда души в повече от 4000 града, 56 столици, 8 от 10-те най-големи метрополиса в света, сред които Лондон, Ню Йорк, Париж, Москва, Токио, Пекин, Делхи, Сидни, Найроби, Рио де Жанейро, както и станцията „Дейвис” в Антарктика.

През 2011 г. идеята е да бъде насърчен всеки от нас да направи първи стъпки в ежедневието си към по-устойчив начин на живот и след датата 26 март, на която официално ще се състои „Часът на Земята“.

По време на „Часът на Земята 2011” ще угасне осветлението на някои от най-познатите места на планетата – Айфеловата кула в Париж, Бранденбургската врата в Берлин, виенското колело „Лондон Ай“ в Лондон, Ла Саграда Фамилия в Барселона, мостовете на Дунав в Будапеща, моста през Босфора в Истанбул.

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви: „Посланието на „Часът на Земята“ е просто. Климатичните промени тревожат всички нас. Решенията са ясни и по силите на хората, обществата, компаниите и правителствата по цялото земно кълбо. „Часът на Земята“ е както предупреждение, така и лъч надежда“.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.