Деца с двигателни затруднения събират вдъхновение в планината

Благодарение на сдружение „Към върха” и помощта на доброволци

0
 

Сподели

Shares

Планината е достъпна за всички. Именно това ни доказаха за пореден път сдружение „Към върха“ и голяма група доброволци. В края на месец март те спомогнаха за реализирането на идеята на Евелина Малинова да организират „Празник на снега“, в който се включиха 4 деца с двигателни затруднения. Всички те прекараха един ден в района на хижа Ловна в Рила, който беше изпълнен с много забавление, игри и истории за планината.

Към върха
Снимка: Към върха

Събитието се превърна в реалност, благодарение и на съдействието на Национален парк „Рила“ и отряда на Дупница на Планинска спасителна служба. Те спомогнаха за придвижването на децата, което беше първото от много специални изживявания за тях. То се осъществи с моторни шейни.

Към върха
Снимка: Към върха

Беше много вълнуващо. За мен, а и за повечето деца, подобно нещо се случи за първи път. Беше ми интересно, защото се движиш с висока скорост, а едновременно с това виждаш природата и снега, усещаш въздуха. Това те кара да се чувстваш много добре. Екипът беше много загрижен и внимателен. Хората, които ни возеха, постоянно ни питаха как сме, дали се чувстваме удобно.
Разказва Малина Янкова, едно от четирите деца, които станаха част от „Празник на снега“.

След като достигнаха крайната си цел, организатори, доброволци и самите деца се впуснаха в много игри, което накара всички да се чувстват щастливи от това, което им се случва. Не пропускаме и факта, че и времето, прекарано сред природата, успя да зареди всички положително и да ги дари с вдъхновение.

Снимка: Към върха

Чувствам се много добре там. Планината е специално място.
Споделя Кристина Недялкова, която също беше част от групата на четирите деца

Всъщност много от децата често са в планината, където осъзнават, че дори и за малко забравят за трудностите, пред които са изправени във всекидневието. Също така споделят, че това им помага да гледат на тях по различен начин.

Това че имаме някакъв проблем, не означава, че трябва да бъдем ограничени и да не прекарваме време сред природата.
Добавя Малина.

Именно това е и една от основните цели…

На сдружение „Към върха“. Чрез организирането на подобни събития, те искат да покажат, че няма невъзможни неща. Всеки може да стигне до определено място сред природата, стига да има желание и не поставя ограничения пред себе си. Разбира се, за да се случи подобно нещо, трябват време и енергия. Точно затова председателите на сдружението Виктория и Захари Недялкови споделят, че няма да е възможно без нито един от хората, които се включват. Всички те са части, които нареждат цял пъзел и ако някоя липсва, нещата няма да са същите. Те разказват още, че някои доброволци отделят средства, за да спомогнат за реализирането на събитията, а други от свободното си време, което е не по-малко важно.

Към върха
Снимка: Към върха

Изводът, до който достигат, е, че има надежда. Това разбират по време на всяко едно от събитията, когато видят как всички доброволци приемат каузата присърце и дават всичко от себе си нещата да се случат перфектно. Усилията много бързо дават резултат, а това от своя страна е голяма доза мотивация и вдъхновение за всички тях.

Във фейсбук страницата на „Към върха“ можете да намерите повече информация за сдружението, както и за предишните събития, които помогнаха на още деца с двигателни затруднения да се докоснат до магията на планината, чрез което показаха, че тя е място за всички.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.