14 осемхилядника: Лхотце

И историята на изкачванията на един от най-трудните маршрути по него

0
 

Сподели

Shares

Еверест, К2, Кангчендзьонга. След тях, със своите 8516 м, се нарежда друг хималайски гигант – Лхотце.

Четвъртият по височина връх в света е едно от трудните препятствия, които трябва да се преодолеят по пътя към Хималайската корона. Върхът се намира на границата между Тибет и района Кхумбу в Непал и има различни маршрути, по които може да подходи към него.

Снимка: Wikipedia

Още през 50-те Лхотце представлява интерес за различни експедиции. Тогава започват и опитите за достигане до него. Част от тях са неуспешни, а първото изкачване става факт през 1956 г. То е дело на двама швейцарски алпинисти – Фриц Луцхингер и Ърнст Райс.

Южната стена на Лхотце

Лхотце
Снимка: Wikipedia

Един от най-трудните, дори може да се каже най-трудният маршрут за достигане до четвъртия по височина връх в света, е южната му стена. За това ни подсказва и първото успешно изкачване по нея, което се осъществява години след началото на опитите към върха. То става факт точно на този ден – 23-ти април 1990 г. Дело е на словенския алпинист Томо Чесен, който преминава по маршрута соло. След като става ясно какво се случило по южната стена на Лхотце, много алпинисти подлагат на съмнение дали постижението на словенеца е истина. Сред тях е и Райнхолд Меснер, който също е правил неуспешни опити да достигне до осмехилядника именно по южната стена.

Опитите преди 1990 г.

Опитите по южната стена на Лхотце започват още през 70-те години на миналия век. Първият от тях на японска експедиция през 1973 г. Две години по-късно маршрутът посреща нов опит, този път на Райнхолд Меснер.

1981 е годината, в която успеваемостта по южната стена достига различно ниво, тъй като югославска експедиция достига до края на маршрута, но не и до самия връх Лхотце.

Лхотце
Снимка: Wikipedia

През 1989 г. все още никой не е достигал до четвъртия по височина връх в света по южната му стена. Именно през тази година Йежи Кукучка прави опит да стане първия алпинист с успех по маршрута. Опитът му обаче е фатален и той остава завинаги в планината, след като въжето му (което купува втора ръка от Катманду) се къса и той полита в пропастта, от която всъщност никога не го намират.

И така достигаме до поредния опит – този на Томо Чесен, година по-късно, който се оказва успешен, въпреки съмненията на мнозина.

Няколко месеца по-късно, отново през 1990 г., съветско-хималайска експедиция също прави успешно изкачване на южната стена на Лхотце.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.