Първата жена от Непал, която изкачва Еверест

Постижението на Пасанг Ламу Шерпа се случва на 22-ри април 1993 г.

0
 

Сподели

Shares

22-ри април е денят, в който Непал отбелязва годишнина, която е колкото щастлива, толкова и тъжна за жителите на държавата. Годината е 1993 г., а Пасанг Ламу Шерпа се превръща първата непалска жена-шерп, която успява да стъпи на покрива на света.

Тя поставя началото на нов етап от историята на родината си, а постижението ѝ я превръща в герой за сънародниците ѝ. За съжаление то е помрачено от злощастно стечение на обстоятелствата – по време на слизането ѝ от върха лоши метеорологични условия я застигат и оставят завинаги под него.

Пасанг Ламу Шерпа
Снимка: gripped.com

Предисторията

Изкачването на Еверест от Пасанг Ламу Шерпа всъщност има своята предистория. Тя води дълга борба със стереотипите и културните норми на Непал, според които жената трябва да си стои вкъщи и да върши домакинските си задължения. Пасанг Ламу иска  да постигне равенство между половете. Именно това е основната мотивация, която я крепи да направи три опита за изкачване на най-високия връх в света. Въпреки че са неуспешни, тя не се отказва. И така, докато не идва съдбовният ден, в който четвъртият път се оказва едновременно щастлив и нещастен за нея.

Борбеността на Пасанг Ламу я превръща в национален герой. Днес на територията на Непал има нейни статуи. Освен това различни институции носят името ѝ.

Снимка: Wikipedia

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.