Видове каяци и какъв да си изберем (за начинаещи)

Форми и багри от плавателния свят

1
 

Сподели

Shares
Видове каяци
Снимка: Христо Узунов

Сезонът на водните спортове наближава и заедно с покачването на температурите се повишава и желанието ни да опитаме нещо ново. Каякингът е чудесно решение за любителите на природата, които искат да опознават красотите ѝ, странствайки по водната шир или са решили да премерят сили с бързеите на някоя пенлива река.

Като всяко популярно занимание за свободното време каякингът също отдавна е надхвърлил пределите на спорта и се е превърнал в добре развита пазарна ниша. Производители от цял свят непрестанно бълват нови и нови модели каяци и за начинаещия любител е малко трудно да се ориентира какъв точно павателен съд отговаря най-добре на нуждите му.

В тази статия ще разгледаме видовете каяци и техните отличителни черти като ги разделим:

Според начина на сядане в каяка

По този параметър каяците се делят на два вида:

Sit-in

Видове каяци
Снимка: kayakcritic.net

Това е класическият каяк още от времето на ескимосите. При него гребецът влиза в кокпит вътре в самия корпус. Каяците от този тип са по-лесни за управление, развиват по-висока скорост с по-малко усилия и са подходящи за продължителни експедиционни плавания.

Основен недостатък на Sit-in каяците е, че при преобръщане лесно се пълнят с вода и освен това трябва да владеете сложното ескимоско превъртане, за да върнете съда в работно положение.

Sit-on-top

Видове каяци
Снимка: trailexpeditions.com

Новото течение при каяците. Тук гребецът седи в специален улей върху корпуса, а не вътре в него. В последните години такъв тип каяци бързо набират популярност заради очевидното им преимущество – по-лесно качване и слизане от борда и по-голямата безопасност при преобръщане (гребецът просто пада във водата и лесно може да се качи обратно без нужда от ескимоски магии).

Sit-on-top каяците често се използват като плаваща основа за друг вид дейности като дайвинг или риболов, заради по-добрата възможност за разместване на допълнителна екипировка. Заради открития си корпус обаче тези каяци не са подходящи за експлоатация през студените месеци.

Според конструкцията

На база този признак каяците се делят на три групи:

Разглобяеми

Видове каяци
Снимка: brodyaga.org

В общи линии тези каяци разполагат с разглобяем метален или от друг материал, скелет, върху който се опъва обшивка, също от различни материали. Идеята тук е каякът да е лесен за транспортиране и да заема минимално място при съхранение.

Макар с развитието на технологиите да се разглеждат нови разглобяеми конструкции, към днешна дата този тип каяци не са особено разпространени най-вече заради времето, което е нужно, за да бъдат сглобени, ниската им издръжливост при удар и недобрите им плавателни качества.

Надуваеми

Видове каяци
Снимка: sportandrest.ru

Също като разглобяемите и надуваемите каяци са създадени, за да се улесни съхранението и транспортирането им. Те обаче притежават и висока товароподемност, а положителната им плаваемост ги прави и непотопяеми.

Разбира се и тук имаме недостатъци. Основният е недълговечността на материала, от който са произведени. С времето той се износва, а също така е и изключително податлив на механични повреди.

Неразглобяеми a.k.a. твърди

Видове каяци
Снимка: canoe-shops.co.uk

Неразглобяемите каяци притежават твърд монолитен корпус, произведен от фибростъкло, полиетилен или различни композитни материали. Дължината им започва от 2,5 м и достига до над 5 м, а ширината от 45 до 80 см. Тези каяци притежават най-добрите експлоатационни характеристики и съответно са най-предпочитани от почитателите на този спорт.

Освен високата издръжливост на механични повреди и дълговечността на материала, твърдите каяци притежават и добра топлоизолация, коeто ги прави подходящи за употребата им при студено време. Друго предимство на твърдия корпус е, че той позволява на гребеца да използва цялото си тяло за изпълнение на различни маневри и специални движения тъй като служи и като опора.

Според предназначението

Видовете каяци се делят на още няколко вида в зависимост от това в какви условия ще бъдат използвани. Основно това са:

Рекреационни

Видове каяци
Снимка: outsidepursuits.com

Обикновено това са едноместни или неколкоместни каяци с широк корпус и повишена стабилност, предназначени за кратки разходки от семеен тип в спокойни води. Сред недостатъците им е слабата куросва устойчивост, което ги прави трудни за управление от неопитни гребци.

Туристически или туринг каяци

Видове каяци
Снимка: kokatat.com

Срещаме се с най-универсалните членове на каяк семейството. Подходящи са за употреба в язовири, реки и дори в морето, при това са способни да се справят със сравнително големи вълни. Отличават се с по-голяма дължина и устойчивост от рекреационните каяци и са лесни за “обяздване” дори от начинаещи. По правило са снабдени с багажни отделения и могат да носят достатъчно товар за неколкодневни експедиции.

Морски

Видове каяци
Снимка: vaakacadence.com

Специално създадени за мореплаване каяци с дълъг и тесен корпус и силно заострен, повдигнат нагоре нос. Подобен дизайн осигурява необходимите качества за придвижване в морската вода при големи вълни и силен вятър, но ги прави трудни за управление от начинаещите тъй като тесният им корпус лесно се обръща при крен.

Риболовни

Видове каяци
Снимка: getmyboat.com

Предназначени са за активен риболов, както в реки и езера, така и в морето. Обикновено са в изпълнение sit-on-top, с широк корпус, снабден с отделения и поставки за различни риболовни принадлежности.

За бърза вода

Видове каяци
Снимка: footage.framepool.com

Най-късите каяци в семейството, предназначени за спускане по бързотечащи води, наричани още “white water”. Притежават голяма удоароустойчивост и специфична форма, която им позволява да маневрират сред бързеите.

Още малко думи

Различните „Според“ графи, изборени тук, се комбинират по всякакви начини една с друга, а повечето каяци спокойно могат да се използват и за дейности, извън основното им предназначение. Целите, за които са създадени обаче ги карат да се държат различно при различните проявления на водната стихия. Затова е хубаво преди покупката внимателно да обмислите в какви условия искате да използвате вашия каяк.

Така например морските и експедиционните каяци могат да се използват във всякакви водоеми, освен на места с бързеи и водопади. Това е така заради дължината на корпусите им (до над 5 метра), която ги прави трудни за управление в бързи води. Каяците за бяла вода пък могат да се използват и за флирт с морските вълни, но пък заради малката им дължина са неподходящи за спокойни води. Универсалните рекреационни каяци пък ще се справят и със бързата и със спокойната вода, но като всеки универсален уред – със среден успех. Затова и запалените по този спорт не проявяват интерес към тях.

Що се отнася до материалите за изработка – най-разпространени са каяците от полиетилен, създадени по технологията rotomolding, изляти под високо налягане и без шевове. При все, че са малко по-тежки от съдовете от фибростъкло, тези лодки са изключително здрави, надеждни и с по-ниска цена.

Have fun!

Каквото и да правите, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

1 коментар

  1. Изпратете ми цени за риболовни каяци. Размери и цветове. Срокове за доставка.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.