В памет на алпиниста Людмил Янков

0
 

Сподели

Shares

Днес е денят, в който отдаваме почит на един от най-обичаните български алпинисти – Людмил Янков. На 17-и април 1988 г. Людмил и Стоян Наков тръгват към връх Камилата в Рила, но остават завинаги в планината.

Постижения в алпинизма

1976 е годината, в която, роденият през 1953 Людмил Янков, започва да се занимава с алпинизъм. През 1979 той вече е и част от националния отбор и треньор на алпийския клуб в Кюстендил.

В началото на 80-те години осъщестява редица изкачвания на алпийски върхове, сред които са Матерхорн, Айгер и Гросглокнер, както и различни стени в Доломитите. Освен това той достига и до Елбрус в Кавказ (откъдето прави и първото българско спускане със ски) и Ленин, Комунизъм и Корженевска в Памир.

Алпинистът участва в експедициите „Лхотце 81“ и „Еверест 84“. По време на експедицията до най-високия връх в света Людмил Янков преодолява денивелация от 1330 м, за да окаже помощ на Христо Проданов. Той стига от 7170 до 8500 м за минимално време, което и до днес е определяно като един от най-добрите примери за саможертва и героизъм.

Творчество

Споменът за Людмил Янков е жив и днес не само благодарение на постиженията му в алпинизма, но и чрез литературното му творчество.

Припомняме ви едно от произведенията му, което продължава да вълнува със същата сила, както е било и преди:

Не питай за цената на мечтата

бори се, литвай, падай и умирай!

Носи я винаги напред – в ръката,

възкръсвай, ставай, искай и намирай!

Не я затваряй в себе си, в душата…

Изправен дишай, никога не спирай,

мечтай за радостта, за красотата.

С възторг и трепет, с вяра в чудесата –

тя ражда и мира, и светлината,

с кръвта заплаща любовта и свободата.

Не питай за цената на мечтата.

А последното му произведение, което пише ден преди смъртта си, можете да прочетете в: Людмил Янков – алпинистът с нежно сърце

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.