Българско участие на едно от най-големите събития в SUP сърфинга

0
 

Сподели

Shares

Добра новина от света на водните спортове за България!

Поглеждаме отвъд океана към предстоящото издание на едно от четирите най-големи събития в света на SUP сърфинга – Каролина Къп, Северна Каролина, Съединените щати, където тази година ще участва и българския атлет Виктор Милев.

Carolina Cup, Виктор Милев

Вик е първият български състезател в дисциплината „distance race“ (състезание на определена дистанция – бел.ред), част от отбора на 425pro и инструктор в сърф училище “Акаша”.

През миналата година се радвахме на дебюта на Ники Николов – Кико, на световната сцена в дисциплината SUP wave surfing (сърфиране по вълни – бел.ред), а сега е време и за нови хоризонти пред стартиращите български SUP състезатели.

Виктор Милев

Каролайна Къп е едно от четирите големи състезания по падълборд сърф, наред с Молокай2Оаху, Хууд Ривер и прочутия Пасифик Падъл Геймс, в който Вик се е устремил в началото на октомври. В света на SUP –а тези състезания са сравними само с четирите турнира от големия шлем в тениса. Това са най-големите, най-престижните и в известна степен – най-тежките състезания.

Каролайна Къп носи заслужения прякор „Гробището“ (The Graveyard). Състезанието е едно малко мъчение, дистанцията на което обикаля полуострова Райтсвил Бийч (Wrighsville Beach). Цялата дистанция е 21 км, като в открития океан състезателите се движат по вятъра (downwind), а в канала, заобиколен от брегове – срещу вятъра (upwind). Като в комин, гребането срещу вятъра продължава над 10 км. Там голяма част от състезанието приключва за повечето атлети, откъдето идва и прякорът „гробището“.

Каролина Къп

Това състезание ще бъде истинско предизвикателство за Вик, а подготовката за него тече вече три месеца – в Германия, Австрия и Италия.

Това не е неговото първо представяне на състезание, но със сигурност носи най-голяма сила в неговия стремеж за професионален път.

С мартеница и български флаг, той ще се бори в категорията на аматьорите, карайки 425pro Outlaw 14“x 24“, професионална SUP дъска, шейпната от таитянската марка 425pro.

14-футовата дъска е с дължина 4.27 м, масивен дълъг корпус, който обаче в открити океански води изглежда като сламка, яхната от човек.

Виктор Милев

Следете състезанието, което стартира на 18 април, в официалната страница на събитието или фейсбук страницата тук.

Успех на нашия български състезател!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.