Подходящи обувки за бягане: как да ги изберем?

0
 

Сподели

Shares

Замислете за обувките си бягане. Обувките, с които изминавате километри, и искате да продължите да го правите. Подходящи ли са обаче за вас? Чувствате ли се удобно в тях или всеки път очаквате с нетърпение да ги събуете? Ако е така, това означава, че трябва да ги смените. А ако се чудите как да не направите грешен избор, проследете следващите няколко стъпки.

Обувки за бягане: как да ги изберем
Снимка: Damien Rosso / Red Bull Content Pool
Не правете компромис с удобството

Едва ли е излишно отново да акцентираме върху това колко е важно да се чувствате комфортно в обувките, с които можете да стигнете много далеч. За да се случи това, още при избора трябва да прецените внимателно дали придържат крака ви. Ако все пак имате известни колебания и ви е трудно да се спрете на конкретен модел, допитайте се до специалист в областта. Той със сигурност ще ви даде компетентни напътствия коя е най-подходящата обувка за вас.

Обувки за бягане: как да ги изберем
Снимка: Sebastian Marko/Red Bull Content Pool

След това навярно ще дойде моментът, в който ще се зачудите на какъв размер трябва да отговаря тя. Не се вписвайте единствено в границите на номера, който носите по принцип. Това означава, че не трябва да изпитвате притеснение, ако друг размер пасне на крака ви. Всяка марка и модел са индивидуални и по тази причина разминаването не е рядко явление. Друго важно нещо, което трябва да вземете под внимание, е, че кракът си мени позицията по време на бягане. Затова няма да сгрешите, ако се спрете и на малко по-голям размер.

Вижте: Как да се справим с неприятната миризма на обувките ни за спорт?

Как да разберете, че вече е време да смените обувките си?

Независимо дали са ви любими или не, маратонките също не са вечни. Това означава, че трябва да сте подготвени за момента, в който ще трябва да се разделите с тях. За целта не е нужно те да се скъсат изцяло, за да предприемете подобни действия. Разбира се, това зависи и от честотата, с която ги използвате. Колкото повече тичате, толкова по-вероятно е обувката да се амортизира по-бързо. Препоръчително е да изминавате с тях не повече от 1000 км. А след това идва моментът, в който да се разделите с тях, за да избегнете неприятности като травми и контузии.

Обувки за бягане: как да ги изберем
Снимка: Miles Holden/Red Bull Content Pool

Освен това имайте предвид и най-малките изменения, които е претърпяла обувката от дейността ви. Срещнете ли пукнатини или цепки, това означава, че част от маратонката е изгубила свойствата си, което също може да доведе до непредвидени и нежелани контузии. Избегнете ги като изберете нов модел, който най-много ви приляга.

А за да изпитате още по-голямо удоволствие от спорта, който практикувате, вижте и следващите няколко съвета, които обхващат и останалата не по-малко важна част от екипировката.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.