Живот на гребена на вълната

Историята на австралийския сърфист Мик Фанинг

0
 

Сподели

Shares

Мик ФанингДа живееш живота си на гребена на вълната. Да устояваш на всяка атака и сътресение и да намираш сили и смисъл да продължиш напред. Точно това прави Мик Фанинг. Австралиецът, когото помним не само с невероятните му постижения в сърфа, а и с волята и силата, които притежава и които винаги са били негови верни приятели.

Мик Фанинг
Снимка: Ryan Miller/Red Bull Content Pool

Разбира се, Мик се сблъсква за първи път с любимия си спорт от ранна детска възраст. В началото той го практикува, но не се фокусира основно върху него. Статуквото се променя, когато той е на 12 и със семейството му се местят да живеят на друго място. Там младежът започва да набляга на тренировките. Резултатите са налице, когато Мик е на 15 и името му вече е разпознаваемо в сърф средите в района на Куинсланд. Той постига и челни резултати в някои състезания от национален характер.

Един от най-тежките моменти в живота на Мик…

Настъпва през 1998 г., когато по-големият му брат загива в автомобилна катастрофа. Въпреки трагедията, той не спира със сърфа и продължава да си проправя път сред най-добрите. През 2001 г. печели едно от основните австралийски състезания, на което участва с wild card. Тази победа той посвещава на брат си.

Мик Фанинг
Снимка: Ryan Miller/Red Bull Content Pool

Устремът на Мик продължава и след това. Той непрекъснато е на гребена на вълната. Пътува по целия свят и се състезава редом с най-добрите атлети.

ВИЖТЕ ОЩЕ: До 31 октомври 2020: Monster Energy и 360° те предизвикваме с играта “Снимай и спечели сърф!”

През 2004 г. преживява контузия, която му помага да осъзнае много неща за самия себе си. Процесът на възстановяване от своя страна го мотивира двойно повече да сбъдне мечтата си да се превърне в Световен шампион. Самият той признава, че е бил обсебен от тази мисъл. Това се променя през 2007 г., когато мечтата му вече е реалност. Тази титла той отново посвещава на своя брат.

Мик Фанинг
Снимка: Trevor Moran / Red Bull Content Pool

Следващите победи и титли в кариерата на Мик не закъсняват. Това го прави щастлив, но един преломен момент го кара да осъзнае, че животът е преди всичко. През 2015 г. на едно от състезанията, в което взема участие, е нападнат от бяла акула. Благодарение на професионализма и бързите му реакции, както и помощта на спасителните лодки, той успява да се измъкне невредим.

Вижте още: Сърфисти VS Бяла акула

Трудните моменти не свършват

Малко по-късно през същата година и най-големият брат на Мик умира. Тази загуба е една от най-трудните в живота на сърфиста, тъй като връзката с брат му е била много силна. Той е казвал на Мик, че едно от любимите му неща е да го гледа как се състезава. Тези думи непрекъснато му напомнят, че трябва да продължи и отново да се изправи с кураж срещу трудностите, с които животът го среща. Едни от най-ценните победи в кариерата му идват точно тогава.

В следващите години у Мик назрява идеята да се впуска във все повече предизвикателства, които не са свързани с точен график и място. Точно затова той не вече мисли за състезания. Разбира се, дори когато решава да се впусне в неизвестното, сърфът продължава да заема основно място в живота на Мик.

Мик Фанинг
Снимка: Trevor Moran / Red Bull Content Pool

Равносметката от невероятната му кариера е: 3 пъти световен шампион, 22 победи в събития от Световния шампионат и 11 класирания в топ 5.

В следващото видео самият Мик Фанинг разказва живота си. То онагледява всичко казано досега и, разбира се, ни кара да се замислим за вдъхновението и смисъла:

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.