На покрива на света за 22-ри път

Шерпът Ками Рита в опит за рекорд за най-много изкачвания на върха

0
 

Сподели

Shares

Едно от интересните събития, които предстоят да се случат в Хималаите в идните месеци, е опитът за рекорд за най-много изкачвания на първенеца в света. Шерпът Ками Рита е стъпвал на покрива на света цели 21 пъти. Тази година той цели да го направи за 22-ри път.

Kami Rita Sherpa
Снимка: featster.com

48-годишният мъж на този етап дели титлата за най-много изкачвания на Еверест с още двама шерпи. Ако обаче доведе експедицията си докрай и 22-рото стъпване на 8848 м се превърне във факт, той ще е едноличният рекордьор в интересната класация.

ВИЖ ПОВЕЧЕ: Рекордите на Еверест

През годините Ками Рита, освен най-високия връх в света, е успял да изкачи и още няколко осемхилядника. Сред тях са К2, Чо Ойю, Лхотце и Анапурна. А тази година му предстои да бъде главен водач и на експедиции до първенците на всички континенти.

Опит за рекорд на Еверест
Снимка: telegraph.co.uk
При дамите…

Също няма да липсват опити за рекорд. Шерпът Лакпа също цели да бъде коронясана с титлата за най-много изкачвания на Еверест от жени. На този етап тя вече успешно е достигала до върха 8 пъти и се надява да го направи поне още 2, преди да приключи с планинарството.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.