Магията на Пирин: Тодорини очи

0
 

Сподели

Shares

Както обичайно, в главата ни се въртят мисли за планини и красиви места. Днешният ден няма да е изключение и ще ви отведем до поредното от тях – двете езера под връх Тодорка, познати като Тодорини очи или Очите на Тодорка.

Наименованието им, както може би се досещате, не е случайно. Езерата, погледнати отвисоко, наистина наподобяват на две очи. А съществува и легенда, която разказва за момата Тодорка, която се качила на едноименния връх и започнала да плаче за своя любим Васил. Сълзите й се стичали надолу и впоследствие образували езерата.

Тодорини очи
Снимка: Михаела Стоянова
Маршрутът

Най-лесният начин, по който можем да стигнем до Тодорините очи, е като поемем по маршрута от хижа Вихрен до хижа Демяница или съответно в обратната посока. Ако започнем прехода от хижа Вихрен, ще изминем пътя до Тодорината порта, който до този етап се припокрива с този, който ще ни отведе и до връх Тодорка.

Вижте още: Тодорка – пиринският връх гигант

Пътеката, по която ще вървим, е ясно различима. Теренът е разнообразен. Предимно ще се изкачваме, но ще има и равни участъци. Ще преминем и през още няколко езера. Ще се наслаждаваме на 360-градусова красива панорама. И така докато не стигнем в подножието на Тодорината порта. А след това ще трябва да съберем сили за още малко изкачване, докато не я достигнем.

От портата ще започнем да слизаме надолу към крайната си цел.

Тодорини очи
Снимка: Михаела Стоянова

Ще подсечем част от връх Малка Тодорка, а след това ще стигнем над Горното езеро. То се намира на 2536 м. А до Долното ще трябва да се спуснем още малко, докато не стигнем 2510 м.

Още щом тръгнем, разбираме, че това е преход, който си заслужава заради красивите гледки, които обхващат различни части от Пирин.

Тодорини очи
Снимка: Михаела Стоянова
Тодорини очи
Снимка: Михаела Стоянова
Времетраене и маркировка

Пътеката по маршрута хижа Вихрен – хижа Демяница е добре маркирана. Времетраенето зависи от темпото на придвижване, но трябва да сме подготовени за около или малко повече от 3 часа ходене в посока.

Още красиви маршрути в Пирин можете да видите тук

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.