Магията на Рила: връх Мусала

Да се извисим на покрива на Балканите

0
 

Сподели

Shares

Извисяваме се на цели 2925 м. Точно тази височина достига Мусала – най-високият връх не само в Рила, България, а и на Балканския полуостров.

Снимка: Калоян Спиридонов

Може би сте чували или лично сте се убеждавали, че изкачването на първенеца в България не се слави с пословична трудност. Все пак обаче зависи от къде подхождаме към него. Днес ще ви отведем по най-популярния маршрут към върха – от едноименната хижа, но не се съмнявайте, че другите подходи към него (от хижа Грънчар, например) са също толкова атрактивни, но и сравнително  по-трудни.

До хижа Мусала най-лесно се стига от Боровец. От курорта най-краткият начин е да се качите на кабинковия лифт, който за половин час ще ви отведе хижа Ястребец. От там, по приятна равна пътека, ще вървите около 30-40 минути, докато не стигнете хижа Мусала.

Мусала
Снимка: Михаела Стоянова

След това предстои да започнете да се изкачвате по предимно каменист терен. Наклонът може да ви се стори голям, но като тръгнете нагоре, ще разберете, че всъщност е приятно да се върви там. След първото по-сериозно изкачване идва етап, в който теренът отново ще стане равен, което със сигурност ще ви хареса. Ще преминете през едно езеро, а след това отново пред вас ще има леки изкачвания, които трябва да преодолеете, но те едва ли ще са най-трудното място, през което сте минавали.

Мусала
Снимка: Калоян Спиридонов

И така стъпка по стъпка, ще достигнете до един от ключовите моменти в маршрута – Леденото езеро. Там има и заслон. Красиво място, където имате възможност да спрете за малко и да отдъхнете.

Снимка: Михаела Стоянова

А след това идва и същинският подход към върха, от който ви дели само половин час. Тук наистина ще усетите, че се изкачвате и че се извисявате все повече. По тази причина е много вероятно удоволствието да надделее над умората.

Когато стигнете 2925 м, отделете малко време да поседнете и там, за да се полюбувате на красивата панорама, която ще се открива пред вас. Имате и практическата възможност да го направите, защото преходът няма да ви отнеме много време и ще разполагате с достатъчно, за да се върнете обратно.

Мусала
Снимка: Михаела Стоянова
Мусала
Снимка: Калоян Спиридонов
Времетраене

Около 2 часа и 30 минути ви делят от последната станция на кабинковия лифт до покрива на Балканите. Маршрутът е приятен, но все пак не и за подценяване. Затова разпределете добре времето си, особено ако искате да слезете отново с лифта.

Още красиви маршрути в Рила можете да видите тук

Където и да отидете, не забравяйте, че застраховката е много важна! Нашите приятели от Parana много добре знаят това и по тази причина са помислили за всеки един детайл, който ще бъде във ваша полза при използване на услугата. Гъвкавост (или активиране, само когато ви трябва), сключване по всяко едно време и изцяло онлайн са само част от положителните ѝ характеристики. Научете повече за тях от тук и не се колебайте да се застраховате, защото сега ви даваме промо код “360”, с който ще получите 10% отстъпка от редовната ѝ цена!

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.