Боян Петров се отправя към нови два осемхилядника

Шиша Пангма и Еверест

0
 

Сподели

Shares

На 10-и април Боян Петров ще поеме към поредното предизвикателство в най-високата планина в света. Основната цел на алпиниста през пролетния сезон е да достигне още два осемхилядника – Шиша Пангма (8027 м) и Еверест (8848 м). Ако мисията му се увенчае с успех, Боян ще има в актива си 12 от 14 осемхилядника и все повече ще се доближи до осъществяването на проекта си, който носи името „Българин на 14Х8000“

Експедицията на алпиниста, която отново ще е соло, ще започне с изкачването на по-ниския от двата върха и най-ниския от всички осемхилядници – Шиша Пангма.

Shishapangma
Снимка: Wikipedia

Той се намира изцяло на територията на Тибет. По тази причина Боян Петров ще подходи към Еверест от северната му страна (която също е на територията на Тибет). И въпреки че е по-дълъг и често с по-лоши метеорологични условия, маршрутът може да се окаже по-благоприятен от гледна точка на това, че там се наблюдават по-малко хора, в сравнение с останалите подходи към покрива на света.

При успех на експедицията към Шиша Пангма и Еверест, в актива на Боян Петров ще останат само два неизкачени осемхилядника – Чо Ою, към който ще се отправи през есента и Лхотце, който е в плановете му за 2019 г.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.