Започва пролетният сезон в Хималаите

Ето и какво предстои да се случи през следващите месеци в най-високата планина в света

0
 

Сподели

Shares

Пролетта не е по-малко интересен сезон от отминаващия зимен, особено когато става въпрос за експедициите в най-високата планина в света. Наближава моментът, в който различни групи от хора ще се отправят в Хималаите, за да изпълнят целите, които ги отвеждат там.

Хималаи
Снимка: himalayanwonders.com
В района на Еверест…

Ще бъде интересно. През пролетния сезон най-високият връх в света ще посрещне ( а може би не) катерачи от различни националности и възраст, които имат и различна мотивация. Сред тях например са американците Мат Мониз и Уили Бенегас. Те ще опитат да стъпят на покрива на света, като междувременно ще търсят отговор на това как близнаците се приспособяват на такава надморска височина. За целта те ще включат в проучването си своите братя и сестри. Оказва се, че и Мат, и Уили имат близнак – Кейли Мониз и Деймиън Бенегас. Проучването на двамата катерачи ще се проведе в три етапа – преди, по време и след експедицията.

Мат Мониз и Уили Бенегас
Мат Мониз и Уили Бенегас/Снимка: cpr.org

Преди известно време ви разказахме за Мат Мониз и постиженията му в алпинизма от ранна детска възраст. Историята му можете да проследите тук

Междувременно 70-годишният китаец Xia Boyu, който е с два ампутирани крайника, също ще направи опит да стъпи на покрива на света. Той вече е получил официално разрешение от правителството в Непал да се отправи към Еверест. Това се случва малко след като беше отменена забраната за изкачване на първенеца в света от хора с ампутирани крайници.

Xia Boyu
Снимка: redglobalprensa.com

Повече информация за забраната и отменянето й можете да намерите тук и тук

Опитът на алпиниста да се извиси на 8848 м тази пролет ще бъде под номер 5. Първият е бил през 1975 г., когато всъщност той изгубва двата си крака, след като измръзва. Въпреки това Xia Boyu продължава да преследва целта си да стъпи на покрива на света. Той е мотивиран за това, което предстои, и се надява 40-годишната му мечта да се превърне в реалност.

Дхаулагири

Няма как да не споменем и за легендата в алпинизма – Карлос Сория. 79-годишният испанец отново ще се върне в Хималаите през пролетта и ще направи седмия си опит да стъпи на седмия по височина връх в света – Дхаулагири. Ако Сория осъществи изкачването, това ще е 13-ият осемхилядник в неговия актив.

Карлос Сория
Снимка: elpais.com

Очертава се да бъде интересно. А какво ще се случи, продължаваме да следим.

Сподели

Shares

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведи твоят коментар!
Моля, въведи твоето име тук.